Specialmaterial

Därför är god handhygien av yttersta vikt på din arbetsplats

Att skaka hand har under en lång tid varit sättet man hälsar på för att visa respekt och artighet gentemot varandra, men det finns tyvärr en baksida av det klassiska handslaget. Att skaka någons hand kan bidra till spridningen av tusentals bakterier som i sin tur kan leda till sjukdomar av olika slag. Därför borde du tänka ett steg längre innan du skakar kollegans hand på måndagsmorgonen.

Om du fortfarande vill hälsa på någon genom fysisk beröring så finns det sätt för dig att göra det och samtidigt sprida betydligt mindre bakterier. Vi har därför listat flera användbara tips du kan anamma för att kunna hälsa på dina medmänniskor samtidigt som ni håller er friska.

 

Vart finns det bakterier?

Bakterier finns överallt men det finns platser på ditt kontor där det samlas extra mycket bakterier, på dessa platser är det noga att hålla rent eftersom det påverkar din handhygien avsevärt. Den platsen där det samlas överlägset mest bakterier är den platsen där du förmodligen spenderar mest tid, vid ditt skrivbord. Tänk efter själv hur början på en arbetsdag ser ut.

Du kommer in på kontoret efter att ha vidrört flera saker på din resa till arbetsplatsen. Det kan ha varit alltifrån dörrhandtag, räcken, knappen för att kunna gå över övergångsstället och mycket mer. Tvättar du händerna innan du börjar knappa på tangentbordet? Om du gör det, kanon, men det finns nog många som inte gör det och därför kommer alla dessa bakterier utifrån att lägga sig på dina skrivbordstillbehör och gro till dess att de rengörs.

 

Varför är det viktigt att tvätta händerna?

Det finns tyvärr många personer som inte tvättar händerna efter till exempel toalettbesök vilket kan leda till att sjukdomar av olika slag sprids. Det kan vara allt från vanliga förkylningar, influensa och till och med vinterkräksjuka.

Därför bör du komma ihåg att bakterier kan överleva mellan några timmar upp till några dagar på de flesta ytor. Det betyder att du kan få fatt i ett virus bara genom att röra vid ett smutsigt tangentbord eller datormus. Dessa bakterier som du har samlat på dig kan du sedan överföra till andra människor som du skakar hand med. Det kan leda till att de behöver stanna hemma från jobbet några dagar vilket i sin tur leder till en minskad produktivitet. Att inte tvätta händerna kan således leda till en dominoeffekt av rang, därför är det viktigt att tänka på handhygienen för din och andras skull!

 

Varför är det viktigt att tvätta händerna på rätt sätt?

Nu har du fått reda på lite om varför det är viktigt att tvätta händerna, men att tvätta händerna på rätt sätt är minst lika viktigt som att tvätta händerna överhuvudtaget. Många tvättar varken händerna tillräckligt länge eller glömmer att tvätta viktiga områden såsom tummen. Fundera själv senaste gången du tvättade händerna, gnuggade du och rengjorde vänstertummen?

För att bakterierna ska tvättas bort ordentligt bör du tvätta dem i minst 30 sekunder. Händerna ska vara ordentligt blöta, tvål ska täcka båda händerna och sedan ska du skrubba handflatorna, fingrarna, tummarna och baksidan av händerna. Skölj och torka ordentligt efteråt.

 

Varför är det viktigt att torka händerna?

Blöta händer löper en större risk för att sprida bakterier i jämförelse med torra händer, därför är det viktigt att du torkar händerna noggrant efter att du tvättat dem. Men om pappershanddukarna och toalettpappret är slut uppstår ett problem.

Alternativen är att skaka händerna och lämna badrummet med fuktiga händer eller torka av sig på byxorna och riskera att överföra bakterier från byxorna till händerna. Som du säkert märker är detta inga bra alternativ vilket gör tillgången till pappershanddukar och toalettpapper till en av de viktigaste faktorerna i offentliga toaletter. Inte bara för att dina händer blir torra och fina, utan också för det säkerställer en minskad spridning av bakterier.

 

I stället för att skaka hand

Att tvätta och torka händerna noggrant är det viktigaste när det kommer till handhygien, men om du är en av de 60 procenten som helst inte vill skaka hand längre måste vi hitta nya sätt att hälsa på varandra. För att underlätta för dig har vi därför listat några goda alternativ till handskakningen för att du ska känna dig trygg samtidigt som du kan hälsa på dina kollegor.

  • High five

En klassisk high five används ofta i sportsammanhang men vem har sagt att man inte kan använda det för att hälsa på sina kollegor? Att glida in på kontoret och ge kollegan en high five i stället för handskakningen är upplyftande samtidigt som du sprider färre bakterier. Att göra en high five sprider ungefär hälften så många bakterier som ett ordentligt handslag.

 

  • Fist bump

Vill du hälsa på kollegorna och sprida mindre bakterier på samma gång finns även fist bumpen att tillgå. Att knacka varandras knogar mot varandra har nämligen visat sig vara en mycket god utmanare till handskakningen och är fördelaktig på flera plan. Det sprider mindre än hälften så många bakterier samtidigt som du får en bekräftelse på att du har hälsat på kollegan genom den lätta beröringen.

 

  • Armbåge mot armbåge

Ett annat alternativ är att utelämna händerna helt och använda armbågen i stället. Detta är en hälsningsmetod som introducerades på allvar i samband med Covid-19 pandemin och blev snabbt en favorit hos många. Genom att använda armbågarna minimerar du risken att sprida bakterier från dina händer till dina medmänniskor, men det finns en baksida med den här hälsningen.

Om du ska hosta eller nysa, vart blir du alltid rekommenderad att göra det? Just det, i armvecket. Armvecket ligger farligt nära armbågen och därför är risken större att du kan överföra dessa bakterier från ditt klädesplagg till någon annans klädesplagg. Om du ska använda dig av denna hälsning, var då noga med att du inte nyss har haft en nysningsattack eller ett hostanfall.

 

Att hälsa på varandra är en del av vår vardag och utan det hade tillvaron runtomkring blivit ganska trist. Tänk bara på att när du väl ska hälsa på dina kollegor, vänner eller familj var noga med att dina händer har varit tvättade med tvål och vatten och att du väljer ett alternativ som båda är bekväma med.

Kom ihåg, det finns fler sätt att hälsa på än det traditionella handslaget.

 

Källor:

https://via.tt.se/pressmeddelande/handhalsning-skakar-svenskarna?publisherId=391729&releaseId=3307778

https://www.apic.org/Resource_/TinyMceFileManager/Fist_bump_article_AJIC_August_2014.pdf