Ergonomins underbara värld – så jobbar du mer bekvämt
Specialmaterial

Ergonomins underbara värld – så jobbar du mer bekvämt

Du skulle inte nöja dig med att ha en hemmasoffa som du inte kunde sitta bekvämt i, så varför göra det på kontoret? Fördelarna med en ergonomisk arbetsmiljö är många, för både din hållning och komfort, men ett ergonomiskt kontor sträcker sig längre än stolen du sitter på. Nya teknikupptäckter leder ständigt till utveckling av intressanta produkter som kan hjälpa dig och dina kollegor med att förebygga den stress och spänning som dålig hållning för med sig.

För varje förnuftig produkt finns det dock en kreation som är lika tokig, gällande såväl design som pris. Om du inte har tålamodet eller det feta bankkontot som krävs för de galnare designerna, men är nyfiken på de roliga lösningarna som finns, kan du nu lära dig om både vanliga och ovanliga ergonomiska möbler och hjälpmedel för ditt kontor.

Ergonomiska verktyg för att jobba mer bekvämt

Datorställ

Experter rekommenderar att du placerar din datorskärm så att den övre delen av skärmen är i ögonhöjd och rakt framför dig, en armslängd bort på skrivbordet[1]. Det här hälsosamma avståndet förhindrar att du anstränger dina ögon i onödan och ser till att du inte behöver vrida på nacke och huvud för att se vad du håller på med. Om du känner att din skärm är för låg kan det vara värt att investera i ett datorställ. Targus Ergonomic Single LCD Display Arm[2] är en speciell justerbar arm som kan monteras på golvet och stickas upp genom ett av ditt skrivbords färdiga hål. Sedan kan du höja och sänka din skärm genom att fästa den i armen. Det är en excentrisk design, men den hjälper dig absolut till en bättre hållning.

Ergonomiskt tangentbord

Vissa ergonomiska tangentbord är vanligtvis något v-formade, de är alltså designade med konturer som gör att dina handleder kan ligga mot tangentbordet och vila bekvämt på båda sidor om tangenterna. Den här positionen ger dig en mer naturlig ställning för händerna och gör att dina handleder ansträngs mindre, vilket minskar risken för besvär som karpaltunnelsyndrom.

Men när du använder något som Maltron Dual-Handed Ergonomic 3D-tangentbord [3], med fördjupningar där händerna bör ligga, är det möjligt att du känner att den här designen ger mycket mer stöd även om den kanske är svår att vänja sig vid till en början.

Ergonomisk mus och musmattor med handledsstöd

Dina händer får inte bara hjälp av ett ergonomiskt tangentbord utan även av en datormus som är designad med samma principer i åtanke. Det kan vara obekvämt nog att sitta i samma position vid skrivbordet hela dagen, utan att dessutom behöva sträcka ut ena armen och anstränga handleden och armen över en mus som inte främjar naturliga rörelser. De senaste upptäckterna inom design har dock hjälpt till att förmildra det här problemet på kontoret.

En Penguin Ambidextrous Vertical Mouse[4] – gjord för båda händerna – använder sig av ett format skal som låter din hand vila bekvämt ovanpå musen medan du scrollar igenom dokument och databaser. Eftersom din handled ligger mjukt mot musen undviker du jobbiga böjningar, sådant som den som använder en vanlig mus är van vid, när du sitter på jobbet. Det går tyvärr inte att frångå att den komforten kommer med vissa estetiska begränsningar, då dessa möss sticker upp från ditt skrivbord som mindre isberg.

Kontorsstolar

Varken tangentbord eller formade musmattor hjälper dig om du inte sitter bekvämt. En ordentlig stol, som ger dig hållning, hjälper dig att sitta bekvämt och gör dig redo för en produktiv dag på kontoret.

Bland mindre konventionella stolar, och något som din rygg kommer att tacka dig, finns sadelstol[6]. Den är formad på ett sätt som gör att du kan sitta på den på ett antal olika sätt – bak-och-fram eller till och med sidsadel – lika bekvämt som om du satt på en vanlig kontorsstol. Ett ännu roligare alternativ är Stokke Garden som är lika mycket stol som galen skulptur. De olika sittställningarna den erbjuder, samt komforten när du sitter i den, gör den till ett mycket mer äventyrligt alternativ.

Arbetsstationer

Det är viktigt att se till att du har utrymme för att sträcka på benen under ditt skrivbord. Det hjälper blodflödet, och minskar behovet av regelbundna promenader runt kontoret som bryter din koncentration.

Om du vill prova något nytt så kan en arbetsstation med reglerbar höjd[7] låta dig leka med hur du arbetar – en normal sittposition när du försöker få tiden att gå under händelselösa eftermiddagar, stående position när du kommer tillbaka till jobbet efter helgen med förnyad energi och vill få massor gjort på stående fot. Vårt exempel är ett av de mer ovanliga alternativen för det här designkonceptet – det känns inte riktigt som ett ställe där du slavar hela dagen lång, utan känns snarare som ett lyxigt hemmakontor med öppna ytor och möjligheter.

Om du har ett fett bankkonto att leka med så kan Stokke Garden vara rätt hjälpmedel för dig, för att få bättre hållning på jobbet. Om inte, det finns ändå massor av mindre bisarra sätt för att se till så att du har bra hållning och sitter bekvämt på jobbet under längre tid.

Referenser

  1. http://healthycomputing.com/office/setup/monitor/
  2. https://www.pcmag.com/feature/239591/10-ergonomic-products-for-your-office/7
  3. https://www.pcworld.com/article/527936/weird_keyboards.html#slide11
  4. http://www.micwil.com/images/gallery/posturite_penguin_ambidextrous_vertical_mouse_p1_400x400.jpg
  5. http://healthycomputing.com/office/setup/chair/index.html
  6. https://positivesharing.com/2007/03/12-ways-to-pimp-your-office/
  7. http://www.archiexpo.com/prod/spiegels/product-88131-919086.html