Förstå vilka steg som garanterar säkerheten i hemmakontoret eller på arbetsplatsen
Specialmaterial

Förstå vilka steg som garanterar säkerheten i hemmakontoret eller på arbetsplatsen

Oavsett om du äger ett mindre företag eller arbetar från ett hemmakontor så är hälsa och säkerhet på arbetsplatsen en viktig del av den dagliga verksamheten. Personlig säkerhet och byggnadssäkerhet är precis lika viktigt på en arbetsplats med två anställda som det är på en arbetsplats med 2 000 anställda. Att förstå de åtgärder som måste vidtas för att skapa trygghet och säkerhet för dig, din nuvarande personal och ytterligare anställda om ditt företag börjar växa.

Även om inte någon gillar tanken på att implementera processer, eller ens följa dem, så är detta ett viktigt första steg för din verksamhet. Att utforma ett hälso- och säkerhetsprogram som ska följas kan hjälpa till att upptäcka faror och eliminera farliga situationer innan de uppstår. Det här programmet kan också stödja de anställdas utbildning och hjälpa till att uppmärksamma utrustning som måste uppdateras eller bytas ut. Det som är viktigt här är att visa att det inte bara handlar om ord utan att du tänker omsätta orden i praktiken. Genomför en utvärdering av kontoret och engagera de anställda i samtalet för att låta dem veta att du vill göra deras arbetsplats säker.

" width=

 

När man genomför en utvärdering av kontoret är det viktigt att komma ihåg att de vanligaste typerna av arbetsplatsolyckor är att man halkar, snubblar eller ramlar. Det är viktigt att se till att gångytor hålls fria från oreda och sladdar och att sladdarna är säkrade om de måste dras över en gångyta. För att upprätthålla ett skydd mot olyckor, när personalen bär på pärmar med dokument eller koppar med varmt kaffe, måste du säkerställa att det inte finns hörn med skymd sikt. Detta gäller även golvytor – att lägga in halkfria golvytor såsom mattor kan bidra till att minska denna risk. Slutligen, det största hotet, vad gäller fall på arbetsplatsen – att stå på en kontorsstol med hjul. Man vill gärna nå den där pärmen på översta hyllan, hänga upp utmärkelsen lite högre, sträcka sig för att nå de goda kakorna i köket. Gör alla en tjänst och införskaffa en liten, robust stege för att undvika dessa incidenter till varje pris.

Ergonomiska skador är den vanligaste typen i kontorsmiljö. Ledning såväl som personal tillbringar större delen av sin dag sittandes vid ett skrivbord, där de skriver på sin dator och därmed kan de utsättas för skador relaterade till sträckningar, hållning och repetitiva rörelser. Dessa typer av skador kan vara svåra att identifiera men med några små förändringar på kontoret kan dessa skador undvikas. “En storlek passar alla” gäller inte för arbetsstationer och det är därför viktigt att både du själv och dina anställda kan justera skrivbordet, stolen och höjden på skärmen (för att bara nämna några saker) för att få en mer bekväm sittställning. Steg ett är att göra möblerna justerbara, det andra steget är att garantera att du vet hur man justerar dem i den mest ergonomiskt korrekta positionen. Med detta i åtanke ska du alltid se till att dina fötter är bekvämt placerade på golvet och att dina armar är i 90° vinkel mot kroppen och skrivbordet.

" width=

 

Ett område som ofta förbises, när en säker och hälsosam arbetsplats ska främjas, är hygien. Detta är särskilt oroande på ett litet kontor eller för de som jobbar hemifrån, eftersom de kanske inte har en städare som tar hand om exempelvis gemensamma områden. Att hålla kök och badrum hygieniskt rena kan ske med så enkla medel som att tillhandahålla antibakteriella sprayer och pappershanddukar för engångsbruk. Dessa produkter kan även vara användbara för att hålla enskilda skrivbord rena och fria från damm. Att se till att gemensamma områden hålls rena är ett litet steg mot att skapa en bakteriefri, hälsosam miljö för dig och dina anställda.

De steg som beskrivs ovan är bara en översikt över de som är viktiga att beakta, oavsett kontorets storlek eller antalet anställda. Om du ser till att du har implementerat ett hälso- och säkerhetsprogram så tryggas en säker arbetsmiljö men det är också en viktig språngbräda för att titta på större problem som du kan behöva beakta. Att undvika scenarion som ökar risken för fall på arbetsplatsen, införa ergonomiska rutiner för att skapa ett bekvämt skrivbord och begränsa risken för bakterier genom att bibehålla en fläckfri och bakteriefri miljö, innebär att du skapar en hälsosam och säker arbetsplats för dig och dina anställda, vilket i sin tur genererar en produktiv arbetsplats.