Specialmaterial

Fruktansvärda sanningar om skrivbordshygien och hur du tacklar det

De flesta företag bryr sig mycket om hur deras kontor ser ut och vill kunna skapa en miljö som är stimulerande, produktiv och hälsosam. Men titta lite närmare och du märker snart precis hur ohygieniska vissa kontor är, även om de kan verka rena och hygieniska med blotta ögat.

Det är inte bara i lunchrummet och på toaletten det kan finnas bakterier – oftast har de gjort sig precis lika hemma, om inte mer, på skrivbordet. En studie fann att en toalettsits bär på i genomsnitt 49 mikroorganismer per 6,5 cm², medan ett tangentbord kan ha upp till 3 295.

 

Med det i åtanke har vi listat 5 punkter inom kontorslivet som allvarligt skulle kunna påverka de anställdas hälsa.

1. Otvättade händer på tangentbordet och musen

Det uppskattas att 80% av infektioner sprids via beröring, så allt som ofta kommer i kontakt med händer är potentiella riskzoner. Det medarbetare rör vid mest är förmodligen tangentbordet och musen, och med tanke på att trenden ”hot desking” blir allt vanligare kan ett flertal av dem eventuellt komma att använda samma tangentbord och mus under dagen.

Även om man lätt kan smittas av infektioner från tangentbordet och musen finns det en enkel lösning på problemet. Att tvätta händerna ordentligt eller ta för vana att torka av tangentbordet och musen med antibakteriella våtservetter kan minska risken avsevärt.

2. Gemensamma telefoner

Att dela på en telefon mellan två eller flera personer är vanligt och är en uppenbar hälsorisk. Med händer och munnar så nära inpå varandra är det alldeles för lätt att sprida bakterier från en till en annan. Än en gång är det en kombination av att tvätta händerna och regelbundet torka av telefonen som minskar risken för smitta.

3. Kollegor vid varandras skrivbord 

Det är inte ovanligt att kollegor kommer och går mellan skrivborden, men tyvärr sprider det bakterier på kontoret. Därför är det viktigt att man tar till alla möjliga åtgärder för att begränsa spridningen och tackla problemet. Utöver att tvätta sig regelbundet kan det hjälpa att ha en neutral plats, till exempel ett fikarum, dit anställda kan gå och prata istället.

4. Lunch vid skrivbordet

Runt 67% av oss äter lunch vid skrivbordet, antingen för att vi inte har tid att gå iväg eller för att det inte finns några lämpliga alternativ, såsom ett lunchrum. Utöver att det då känns som att man inte får någon riktig paus från arbetet under dagen är smulor och annat spill ett paradis för bakterier. Den uppenbara lösningen vore att erbjuda ett allmänt utrymme där anställda kan äta sin lunch, som även kan rengöras ordentligt i slutet av varje dag.

5. Kollegor som lämnar använda bestick på skrivbordet

Att äta vid skrivbordet kan leda till andra problem, nämligen att bestick och tallrikar lämnas på skrivbordet hela eftermiddagen. Förutom att vara en grogrund för bakterier kan det dessutom dra till sig eventuella skadedjur. Den enda riktiga lösningen är att introducera en nolltoleranspolicy – se till att alla vet att de måste diska efter sig eller ställa in alltsammans i kontorets diskmaskin.

Allt detta är inte bara förslag på hur du kan få ett mer hygieniskt kontor, utan också en trevligare arbetsplats.