Blir du sjuk av ditt kontor?
Kontorsinsipration

Blir du sjuk av ditt kontor?

En förkylning kan sprida sig som en löpeld genom kontoret, men trots det åker många till jobbet även fast de känner sig sjuka. En undersökning som gjordes av Lyreco bland 3 000 anställda visade att 31 % av alla kontorsarbetare någon gång har gått till jobbet väl medvetna om att de har en smittsam infektion i kroppen.

61 % av de som kom in sjuka till kontoret sade att det berodde på att de hade för mycket att göra för att stanna hemma, medan 28 % sade att de kom in eftersom de inte hade möjlighet att jobba på distans.

Monica Mauri, HR-chef på Lyreco Europe, kommenterade resultaten: ”Vad vi ser är att det finns ett oroande stort antal anställda som känner att de behöver komma in till kontoret även när de är sjuka. Arbetsgivare behöver se till att deras anställda förstår vikten av att stanna hemma vid sjukdom, särskilt när det smittar.”

Stanna hemma om du är sjuk

" width=

När man läser fakta om bakterier och hur länge bakterier lever förstår man att sjuka anställda kan ha en negativ inverkan på såväl sin egen som andra anställdas produktivitet. Genom att sprida sjukdomen kan de orsaka mer personalbortfall, vilket i sin tur kan leda till en större arbetsbelastning för övriga anställda. Därför är det viktigt att du stannar hemma om du till exempel har en hosta som inte ger med sig eller om näsan inte slutar rinna.

Tvätta händerna

" width=

Det finns dock mycket annat som kan sprida sjukdomar på arbetsplatsen – till exempel dålig personlig hygien. Undersökningen visade att en av sju anställda inte tvättar händerna med tvål när de har varit på toaletten och att en av femtio inte tvättar händerna överhuvudtaget. Kontorshygien är en avgörande faktor när det kommer till att minska spridningen av infektioner.

Här är det viktigt att ha tydliga hygienregler för hur man tvättar händerna på rätt sätt i kök och på toaletter och var tydlig med varför det är så viktigt med god handhygien. Det kan låta självklart, men det finns bättre och sämre sätt att tvätta händerna på för att minska risken för att skadliga bakterier sprids. Folkhälsomyndigheten har tydliga rekommendationer för handhygien och hälsa på arbetsplatsen. Anställda kommer ständigt i kontakt med varandra, så handsprit och att tvätta händerna på rätt sätt är nyckeln till att undvika spridning av förkylnings- och influensavirus.

Gör rent ditt skrivbord

" width=

Även skrivbord kan vara en grogrund för skadliga bakterier, skrivbord är till och med smutsigare än toaletter. 72% av personerna som deltog i undersökningen uppgav att de åt vid skrivbordet, vilket skapar förutsättningar för alla former av bakterieodling. Om du är en av dem som äter lunch framför datorn kan du ovetandes utsätta dig själv för många olika typer av skadliga bakterier samtidigt som din arbetsplats riskerar att bli smutsig.

Etablera en hygienpolicy

" width=

För att skydda dig och dina anställda är det viktigt att ha tydliga hygienregler. Genom att uppmuntra dina anställda att hålla god hygien kan du minska spridningen av skadliga bakterier. Det kan till exempel handla om att uppmana till att torka av skrivbordet efter en dag på kontoret eller att desinficera händerna innan man använder kaffemaskinen. Det viktiga att hänka på här är att hygienreglerna ska vara relevanta och enkla att följa för alla i verksamheten.

Ät lunch i kontorsköket

" width=

Det är också viktigt att uppmuntra anställda att äta lunch på någon annan plats än vid skrivbordet – den ideala platsen är självklart köket. Förutom att det är bra för produktiviteten att få en paus från datorn minskar det också risken att få i sig, och sprida, skadliga bakterier.

Ha rengöringsprodukter till hands" width=

Se till att ha hygieniska arbetsmetoder. Erbjud också rätt rengöringsprodukter, som handtvål, badrumsrengöring och golvrengöring så att du håller smutsen och bakterierna i schack på kontoret. Ett sätt att hålla ytor och möbler rena är att använda en multirengöring. Någon form av skrubbrengöring kan också vara bra att ha för att ta bort intorkad mat eller smutsiga ytor i köket eller på skrivborden.

Torka händerna noggrant

" width=

Enligt flera olika undersökningar är pappershanddukar ett mer hygieniskt alternativ än handtorkare, eftersom de tar bort bakterier fysiskt och torkar händerna snabbare. Att placera pappershanddukar på toaletterna, i köket och på andra ställen där folk kan tvätta händerna kan vara ett stort steg mot att stoppa spridningen av bakterier.

Tillåt distansarbete

" width=

Att tillåta arbete på distans är ett annat bra sätt att motverka spridningen av bakterier och virus och samtidigt upprätthålla god hygien på arbetsplatsen. Det kanske inte alltid är praktiskt, men genom att låta anställda stanna hemma när de bär på smittor kan man hålla sjukdomarna borta från resten av arbetsgruppen.

 

Det är viktigt att arbeta mot samma mål när det kommer till hygien på arbetsplatsen. Att ägna en stund åt tangentbordsrengöring eller att rengöra datorskärmar, hålla skrivborden rena och se till att du har rätt rengöringsprodukter kan hjälpa dig att minska spridningen av bakterier.