Kontorsinsipration

Fyra sätt att skapa en hälsosam arbetsplats

Personalen är din viktigaste tillgång, så det bör vara en viktig del av affärsstrategin att hjälpa dem att hålla sig i form. Genom att uppmuntra anställda och kollegor till en hälsosam livsstil kommer du direkt att kunna se de ekonomiska fördelarna eftersom sjukskrivningarna kommer att minska och produktiviteten skjuter i höjden.

Genom att visa personalen att du värdesätter dem kan även ge fördelar i det långa loppet, såsom stärkt lojalitet och arbetsmoral. Vi har hittat fyra huvudområden som du bör fokusera på om du vill skapa en hälsosam arbetsplats.

Håll rent
Att arbeta i en smutsig miljö kan sänka motivationen. Det är även en perfekt grogrund för förkylningar och magsjuka, vilket riskerar att skada produktiviteten. Det är värt att investera i högkvalitativa rengöringsprodukter och boka in att certifierade städare genomför en regelbunden djuprengöring.

Men fokusera inte bara på köket och toaletterna, eftersom bakterier och virus även kan finns omkring dina anställdas arbetsplatser. Det händer ofta att bordstelefoner och tangentbord förorenas av bakterier. Skrivbord och kontorsutrustning, till exempel skrivare, ligger också i riskzonen.

Handhygien är nyckeln till att bekämpa spridningen och förhindra infektioner. Väggmonterad handdesinfektion påminner folk om att hålla sig rena, eller så kan du förse enskilda arbetsstationer med en liten flaska handdesinfektion. Se även till att det finns gott om dispensrar för handtvål i köket och badrummet, för att hjälpa till att förhindra spridning av bakterier.

Och se slutligen till att personalen har tillgång till sopkorgar och engångspåsar för att hålla avfallshanteringen i schack. Personalen tillbringar mycket tid på arbetet och det är därför viktigt att ni har höga standarder för hygien och renlighet.

Design med hälsa i åtanke
God ergonomisk design – där arbetsytan passar den anställdas individuella behov – spelar en viktig roll i att skapa en hälsosam arbetsmiljö. Högkvalitativa stolar, som regelbundet inspekteras och byts ut vid behov, och skrivbord med rätt höjd, är väsentliga grundelement som kostar mindre än lång sjukfrånvaro.

Smärta i ländryggen leder till lång sjukfrånvaro och kan med tiden vara försvagande. Det är en risk när man arbetar med tunga lyft, men det kan också bero på att man sitter länge i olämpliga kontorsstolar. Så se till att skaffa rätt stolar som uppfyller dina anställdas behov.

Även om det är viktigt med rätt sorts stolar, så finns det mer du kan göra för att förhindra andra slags skador. Om du ser till att arbetsplatsen är bekväm genom att investera i ergonomiska möbler bidrar det till att förebygga ansträngda muskler men även till att personalen känner sig uppskattad och omtyckt. Karpaltunnelsyndrom är en slags handledssmärta som orsakas av alltför mycket skrivande. Det är en annan slags personskada som kan undvikas och hindra folk från att arbeta samt i värsta fall behöva opereras. Investera i vadderade handledsstöd som både är billiga och effektiva.

Belysningen på kontoret är en annan viktig faktor när man skapar en hälsosam arbetsplats. Kontorslokaler med svag belysning kan skada personalens humör, vilket gör att de känner sig omotiverade och trötta, medan stark belysning kan leda till andra problem som exempelvis migrän. Solljus är din bästa vän, så försök att släppa in så mycket som möjligt och se hur atmosfären omedelbart blir bättre.

Kämpa emot influensan
Det spelar ingen roll i hur pass god form dina anställda är eftersom de fortfarande kan sättas ur spel av en vanlig förkylning. Och risken med att arbeta på ett kontor är att det inte dröjer länge förrän bakterierna börjar spridas. Tillhandahåll antibakteriella våtservetter så att folk kan rengöra telefonmottagare, tangentbord och uppmuntra till användandet av handdesinfektion.

Även de mest sterila arbetsplatser kan inte alltid förhindra att förkylningar bryter ut tack vare virusets otroligt effektiva överföringsmekanism – hostningar och nysningar. En arbetsgivare kan vara sin egen värsta fiende om han berömmer personal som tar sig till jobbet trots att de är sjuka, vilket sprider smittan varhelst de befinner sig. Det lönar sig att ha en policy som uppmuntrar personalen att stanna hemma när de är sjuka. Du kan förse personal som är sjuk men ändå villig att arbeta med bärbara datorer och uppmuntra dem att arbeta på distans hemifrån.

Hålla personalen glad och engagerad
Att visa hänsyn för dina anställdas hälsa är ett kraftfullt verktyg som håller dem engagerade och motiverade. Det kommer även att visa omvärlden att du driver en ansvarsfull verksamhet som vet hur man ser efter sin mest värdefulla tillgång.

Vår arbetskultur belönar ofta folk för hur länge de arbetar. Detta kan få anställda att känna att de måste synas för att deras långa arbetstimmar ska räknas. Men forskning visar att detta har en negativ inverkan på kvaliteten på det arbete som de ständigt närvarande anställda producerar.

Det verkar som vi alla har begränsat med kognitiva resurser som successivt tappas av när vi arbetar kontinuerligt utan avbrott. Oavbrutet arbete leder till negativa stressreaktioner som gör att man inte kan koncentrera sig. Detta riskerar att bli värre med tiden och kan då skada det emotionella och psykiska välbefinnandet. Det är viktigt att ta en paus från arbetet för att låta kreativiteten och tänkandet återhämta sig. Om du uppmuntrar dina anställda till att ta regelbundna raster kan det göra dem mer produktiva.

Det är viktigt att regelbundet fylla på batterierna för att hjärnan ska fungera optimalt. Människor gör endast detta om de uppmuntras till det, och det bästa sättet att göra detta är att föregå med gott exempel. Det är en bra början att ta en promenad vid lunchtid, lämna arbetet i tid och ta sin årliga semester.

Det är en viktig affärsstrategi att främja en kultur som uppmuntrar till hälsa och välbefinnande och det är ditt ansvar att säkerställa att hälsa på arbetsplatsen tas på allvar. Genom att måna om personalens välbefinnande kommer du utöver att uppskattas av dina anställda även att få bekräftelse från branschen och den bredare affärsvärlden. Du investerar redan i rekrytering, utbildning och personalutveckling, så varför inte lika gärna även se till att personalen är glad och mår bra?