Hur man gör kontoret mer ekovänligt
Kontorsinsipration

Hur man gör kontoret mer ekovänligt

Att bli ett mer miljövänligt företag innebär att du kan minska klimatavtrycket och samtidigt öka lönsamheten. Genom att inte slösa, att stänga av utrustning som inte används och använda energisnåla glödlampor kan du minska kostnaderna och göra företaget mer ekovänligt på samma gång.

Det behöver inte vara svårt att införa ett grönare tänk i din organisation. Här följer några gröna tips som du kan implementera för att bli mer miljövänlig.

Gröna tips för ett ekovänligt kontor

  • Hur man blir grönare

Börja med att titta närmare på de dagliga vanorna som skulle kunna förbättras i företaget – allt från onödiga utskrifter till att lämna datorer på över natten. Utifrån det kan du försöka hitta mer miljövänliga sätt att arbeta på, samtidigt som du förbereder dig på möjliga problem som kan uppstå ur förändringarna.

Se också över om miljövänliga produkter skulle kunna fungera som alternativ till nuvarande utrustning och material som används på kontoret. Jämför hur ett green office som bygger på ett ekovänligt tänk skulle stå sig ekonomiskt mot er nuvarande organisation. Kanske skulle de nya vanorna betala sig i slutänden?

  • Byta papper och utskriftsvanor

Det skrivs ut enorma mängder dokument varje dag på kontor – fakturor, presentationer, anteckningar och annat. Samtidigt som det är bra att uppmuntra anställda att hålla nere på utskrifterna måste man inse att majoriteten av dem är ett nödvändigt ont och en viktig del i det dagliga arbetet. Miljötips som att byta till återvunnet papper och uppmuntra till dubbelsidiga utskrifter kan minska slöseriet och sänka kostnaden för papper.

  • Stäng av

Ditt företag skulle kunna minska elkostnaderna med över 20 % genom att stänga av maskiner och släcka lampor som inte används. Att sätta upp lappar som uppmuntrar alla att ha elförbrukningen i åtanke kan vara ett effektivt sätt att få med sig folk på tåget.

Ett annat miljövänligt tips är att byta till LED-lampor, som förbrukar mindre energi än vanliga glödlampor. Eftersom de håller längre slipper du dessutom byta lika ofta, vilket är en besparing i sig.

  • Packa smart

Se till att packa smart om ditt företag skickar mycket paket. En stor låda med litet innehåll är slöseri och kostar mycket att skicka. Använd rätt storlek på lådor och postpaket för att minska slöseriet och spara på portot.

  • Städa grönt

Att bli ett mer miljövänligt företag handlar inte bara om att minska slöseriet, utan om att införa ett grönt tänk i hela organisationen. Det finns till exempel många tips på miljövänliga produkter att använda vid städning. Miljövänliga produkter fungerar precis lika bra som vanliga städprodukter, men består av naturliga, giftfria ingredienser som inte skadar miljön.

  • Inför en återvinningsplan

Återvinning är en av grundstenarna på det miljövänliga företaget. Be dina anställda att tänka till en gång extra innan de slänger något i sopkorgarna du har ordnat – baksidan av oviktiga papper kan t.ex. användas för snabba anteckningar under möten.

Se också till att strukturera återvinningen så att du har separata korgar för papper, plast och kartong samt en för vanliga sopor. Använd färgade lock för att skilja dem åt och uppmuntra personalen att återvinna så mycket som går. Att återvinna bläck- och tonerkassetter är också ett steg i rätt riktning.

Om någon är osäker på vad som går att återvinna kan det vara bra att hålla en workshop för information om återvinning.

  • Involvera alla

Det är en utmaning att förändra företagskulturen, men om du involverar de anställda i förändringen kan det höja moralen och få dem att känna sig mer inkluderade samtidigt som företagsutvecklingen går åt rätt håll.

Använd en förslagslåda där personalen kan dela med sig av sina idéer för hur företaget kan bli mer hållbart. Att brainstorma tillsammans kommer att hjälpa till att förbättra företagets avtryck på klimatet.

Att skapa ett miljövänligt företag behöver inte vara svårt. Med några enkla förändringar och en plan på hur du ska implementera dem kan kontoret bli mer ekovänligt.