Köpguide: de bästa dokumentförstörarna för hemmet och kontoret
Köpguide

Köpguide: de bästa dokumentförstörarna för hemmet och kontoret

Att förstöra eller inte förstöra – det är frågan. Svaret är enkelt: allt som har en signatur, ett kontonummer eller annan konfidentiell information bör förstöras. Både på kontoret och hemma har dokumentförstörare blivit en absolut nödvändighet för att förebygga att känslig information hamnar i fel händer.

Att välja den bästa dokumentförstöraren för dina behov kan dock vara en förvirrande uppgift. Vår köpguide för dokumentförstörare går igenom fakta du behöver för att kunna avgöra vilken som passar dig bäst.

Varför behöver jag en dokumentförstörare?

Känsligt material som hamnar i fel händer kan få ödesdigra konsekvenser – särskilt inom ett företag. Allt från kundinformation till personalens löner riskerar att hamna hos kriminella eller obehöriga om du inte förstör viktiga dokument.

Det är inte bara företagsägare som behöver vara medvetna om riskerna med att lämna känsligt material oförstört – vem som helst kan få sin personliga information stulen. Kontoutdrag, fakturor, personlig korrespondens, medicinsk information… Om det har ditt namn på är det värt att förstöra.

Vilken är den bästa dokumentförstöraren för mig?

Det kan hända att du blir förvånad över vilket stort utbud av olika typer av dokumentförstörare som existerar, från hemmavarianter till riktigt tunga modeller. Snabbhet, kapacitet, kostnad och säkerhet är alla variabler som bör beaktas innan du börjar strimla – alla maskiner varierar beroende på just ditt behov.

En sak att fundera över är vilken säkerhetsklass du vill att din dokumentförstörare ska ha. Vi har sammanställt en tabell så att du enklare ska kunna se vad varje nivå erbjuder.

Säkerhetsklass Ungefärligt antal strimlade delar per A4-ark Passar bäst för
P-1 36 strimlor Enkla dokument
P-2 75 strimlor Passar bäst för hemanvändning, vanligt papper
P-3 312 partiklar Konfidentiella dokument – svårt att sätta ihop och läsa
P-4 421 partiklar Konfidentiella dokument – extremt svårt att sätta ihop
P-5 2,000 partikla Mycket konfidentiella dokument – nästan omöjligt att stätta ihop
P-6 6,000 partiklar Topphemliga dokument – t.ex. statlig information
P-7 15,000 partiklar Högsta säkerhet – Strikt konfidentiella dokument

 

Det finns fler saker att beakta för att försäkra dig om att du väljer rätt dokumentförstörare för dina behov:

Uppsamlarens storlek/typ

 • Hur mycket ska du förstöra? Mätt i liter. Ju mer du strimlar, desto större uppsamlare behöver du.

Hur stor kapacitet

 • Kommer du att strimla mycket på en gång? Kapaciteten berättar hur många ark du kan mata in på en gång. Ett litet kontor kan behöva mata in max 10 åt gången, medan större företag kan behöva en kapacitet på 50.

Storlek på mataröppningen

 • Vilken pappersstorlek kommer du att strimla? Du kan hitta dokumentförstörare i alla storlekar, så fundera över vilken som är den maximala pappersstorleken du kommer att behöva strimla innan du gör ett köp.

Vilken data du vill förstöra

 • Är det bara papper du behöver förstöra? Vissa dokumentförstörare hanterar även kreditkort, CD-skivor och disketter, så se till att kontrollera om modellen du funderar på att köpa kan hantera större saker.

Rörlighet/mobilitet

 • Kommer du att behöva flytta på din dokumentförstörare? Om du jobbar på ett stort kontor och bara har en dokumentförstörare kan det vara ett bra alternativ att välja en portabel variant.

Garanti

 • Kommer du att använda din dokumentförstörare väldigt mycket? Välj i så fall längre garanti. Det innebär att du skyddar dig mot kostnader om något går fel.

 

Bästa dokumentförstöraren för hemmet eller det lilla kontoret

Den bästa dokumentförstöraren för hemmabruk är en mindre modell som passar för personlig användning. Du behöver dock tömma uppsamlaren ofta om du använder dokumentförstöraren mycket. Om du kan definiera din ungefärliga användning kan du avgöra vilken dokumentförstörare du bör ha hemma.

 • Kompakt dokumentförstörare. Dessa personliga dokumentförstörare kan förstöra runt 50 ark per dag. Den bästa kompakta dokumentförstöraren är en som du kan flytta undan när den inte används – och ju mindre dokumentförstörare, desto billigare är den. Den enda nackdelen med dessa dokumentförstörare är det avtagbara locket som kan göra tömningen av uppsamlaren ganska stökig.
 • Dokumentförstörare vid sidan av skrivbordet. Att välja en dokumentförstörare som kan strimla runt 100 ark om dagen (och 10 ark åt gången) är förmodligen det bästa valet. De här maskinerna har ofta en enkel lucka för tömning av strimlor istället för ett avtagbart lock.

 

Bästa dokumentförstöraren för kontoret

Om du strimlar stora volymer affärsdokument på kort tid behöver du en tyngre maskin. Att läsa recensioner av dokumentförstörare för företag kan vara svårt, så vi har delat upp dem för att hjälpa dig att avgöra vilken typ som passar ditt företags behov.

 • Dokumentförstörare för det lilla kontoret. För en liten verksamhet med upp till sex personer är den här dokumentförstöraren perfekt. Den strimlar runt 250 ark per dag, med möjlighet att mata in mellan 10–20 stycken åt gången. Beroende på modell kan den även förstöra CD-skivor, DVD-skivor, gem och kreditkort.
 • Dokumentförstörare för det mellanstora kontoret. Dessa kan lätt strimla en bunt kopieringspapper (500 ark) per dag. Passar det lite större företaget.
 • Dokumentförstörare för det stora kontoret. De bästa dokumentförstörarna för stora kontor kan strimla upp till 1000 ark – det är två A4-buntar per dag. Du kan förstöra 30 ark på en gång samt även CD-skivor och disketter.
 • Dokumentförstörare för stora bolag. Om ditt företag består av runt 50 anställda är det här rätt typ av dokumentförstörare. De kan förstöra hela pappersmappar (inklusive pappomslaget) och kan hantera 50 ark åt gången. Bredare pappersformat som A3 passar också i de här maskinerna.
 • Dokumentförstörare med specialfunktioner. De här dokumentförstörarna är tillverkade för att kunna förstöra annan media – tänk CD-skivor, DVD-skivor, disketter och zip-enheter. Det finns också dokumentförstörare som kan strimla kartong och digitala dokumentförstörare som rensar bort allt innehåll från hårddiskar.
 • Industriell dokumentförstörare. Dessa dokumentförstörare tar avfall från flera separata områden och förstör dem centralt i laster om 100 till 2100 kilo papper och annat per timme. Kompletta pappersmappar kan förstöras (även med häftstift, gem och metallclips) – de skärs i förväg innan de skickas till en annan maskin för att strimlas ytterligare.

När du tittar på recensioner av de bästa dokumentförstörarna för kontoret bör du alltid kontrollera vilken storlek det är på uppsamlaren. Det kan framstå som ett mindre problem, men en större uppsamlare innebär att du inte behöver tömma den lika ofta. Transparenta uppsamlare är också användbara. Genom att se hur full dokumentförstöraren är kan du se när det är dags att tömma och undvika jobbigt papperstrassel. Om du ändå råkar ut för papper som fastnar kan vår guide till hur du löser papperstrassel i din dokumentförstörare vara till hjälp.

De fyra huvudsakliga typerna av dokumentförstörare

Förutom snabbhet och kapacitet bör du också beakta vilken skärning du vill ha på din dokumentförstörare. Här är fyra typer av dokumentförstörare, klassificerade efter säkerhetsnivå på skärningen.

 • Remskuren dokumentförstörare. Den här typen skär dokumenten i strimlor och erbjuder därmed grundläggande dokumentsäkerhet. De blir allt mer ovanliga i takt med att säkerhetskraven ökar, men duger gott för mindre känsliga dokument i hemmet.
 • Dokumentförstörare med dubbelskärning. Det här är den bästa dokumentförstöraren för hemmabruk och kontorsanvändning. Den skär dokumenten från två håll vilket gör det svårt att sätta ihop dokumentet för läsning. När du läser recensioner av dokumentförstörare med korsskärande egenskaper bör du hålla utkik efter modellens säkerhetsklass. Ju högre klass, desto mindre bitar.
 • Konfettistrimlande dokumentförstörare. Dessa liknar dokumentförstörarna med korsstrimling, men med mer noggrann sådan. De gör som namnet antyder – skär upp små diamantformade bitar som liknar konfetti. Trots att de är dyrare är det väl värt pengarna om du behöver den extra säkerheten.
 • Dokumentförstörare med partikelskärning. Om du har väldigt känsliga dokument som närmast behöver förgöras kommer dessa maskiner att skära ner dem till minsta partikel. De används dock mest av statliga och militära organisationer för att undvika spionage.

 

Recensioner av dokumentförstörare

För att ge dig större inblick på området har vi satt ihop ett antal enkla recensioner av dokumentförstörare för att du ska kunna ta reda på vilket som är det bästa märket på dokumentförstörare för dina behov.

Fellowes

Bästa Fellowes-dokumentförstöraren för hemmabruk

Den bästa dokumentförstöraren med dubbelskärning har en säkerhetsklass på medelnivå, liten storlek på strimlorna, en lätthanterlig uppsamlare och förmågan att förstöra kreditkort, gem och häftstift – Fellowes Powershred 70S gör allt detta. 70S:n kan även hantera CD-skivor. Med en säkerhetsklass på P-2 strimlar den konfidentiella dokument i hemmet eller på kontoret och passar bäst för låg eller normal användning.

Bästa Fellowes-dokumentförstöraren för kontoret

Fellowes Mikrostrimlande Powershred 225Mi är den bästa dokumentförstöraren för små företag – perfekt för ett kontor med tre till fem anställda. Du hamnar i säkerhetsklass P-5 med partikelstora strimlor, kan förstöra tolv ark åt gången och maskinen har ett 100% anti-trassel system för att spara tid. 225Mi med mikroskärning använder även Fellowes® patenterade SafeSense®-teknologi som avbryter strimlandet när händer vidrör öppningen. Tack vare Fellowes® SilentShred®-teknologi arbetar dokumentförstöraren dessutom väldigt tyst och minimerar störande ljud på kontoret. Pappersuppsamlaren har en volym på 34 liter och maskinen strimlar kreditkort, häftstift, gem och, såklart, papper.

 

Staples

Bästa Staples-dokumentförstöraren för hemmabruk

Staples dokumentförstörare med diagonalskärning är perfekt för små och snabba uppgifter och håller säkerhetsklass P-4, förstör upp till sex ark åt gången och hanterar både kreditkort och häftstift. Den moderna, kompakta designen gör att den passar perfekt i hemmet och som extra säkerhet lyser en varningslampa om maskinen blir överhettad.

Bästa Staples-dokumentförstöraren för kontoret

För medeltunga till tunga jobb fungerar denna Staples dokumentförstörare med diagonalskärning utmärkt. Varianten som förstör 8 ark papper (75 g/m2) per gång har en uppsamlare på 26,5 liter och du behöver inte tömma den förrän den har tuggat i sig 750 pappersark. Dokumentförstöraren har dessutom hög säkerhetsklass (P-4) och kan även förstöra kreditkort samt CD- och DVD-skivor, så du kan luta dig tillbaka och känna dig försäkrad om att all din sekretessbelagda information förstörs.

 

Rexel

Bästa Rexel-dokumentförstöraren för hemmabruk

Rexels stilrena och kompakta Prostyle+12 erbjuder mindre företag och hemmakontor säkerhetsklass P-4 så att du kan vara säker på att dina konfidentiella dokument förstörs. Prostyle+12 omvandlar upp till 12 A4-ark åt gången till 200 småbitar av storleken 4 x 35 mm som hamnar i den lättömda uppsamlaren. Den rymmer 20 liter (200 pappersark). Prostyle+12 hanterar också CD-skivor och kreditkort i en separat inmatare. Resterna hamnar alltså i varsin behållare för att din sopsortering ska bli korrekt och enkel – papper för sig och plast för sig.

Bästa Rexel-dokumentförstöraren för kontoret

Med höga säkerhetsnivåer och användarvänlighet kommer Rexel Auto+ 100M att täcka ditt företags behov av dokumentförstöring. Allt du behöver göra är att lägga i pappret och trycka på startknappen – dokumentförstöraren strimlar upp till 110
A4-ark på en gång. Uppsamlaren rymmer 26 liter och resterna från dokumentförstöringen håller säkerhetsklass P-5 (vilket betyder 2000 2x15mm-bitar per ark) och den kan också hantera gem och häftstift. Tack vare den innovativa teknologin förebygger dokumentförstöraren papperstrassel redan innan det uppstår.

 

Om dessa varianter inte passar alla dina behov, eller om det är en särskild funktion du är ute efter, är vårt stora utbud av dokumentförstörare ett bra ställe att utforska vidare.

Om du lägger stor vikt vid säkerhet, eller behöver skydda ett företag mot bedrägeri, är dokumentförstörare av största vikt. För varje känsligt dokument du arkiverar eller sparar finns det förmodligen minst 10 som du behöver göra dig av med, och många av dem innehåller personlig eller finansiell information. Som tur är erbjuder dagens dokumentförstörare avancerad säkerhet, vilket betyder att du kan vara tillräckligt försäkrad om att dina dokument förstörs och inte riskerar att sättas ihop igen.

Vilka säkerhetsfunktioner bör min dokumentförstörare ha?

Utöver kapacitet och säkerhetsklass bör du även beakta de övriga säkerhetsaspekterna när du ska köpa en dokumentförstörare. Här är några nyckelfaktorer att titta närmare på.

 • Automatisk start-/stoppfunktion – Den här egenskapen betyder att dokumentförstöraren kommer att börja strimla så fort du matar in papper i den. När du har autostopp stannar maskinen så fort något verkar fastna och kommer inte att försöka strimla vidare förrän trasslet är borta.
 • Backfunktion – Precis som en bil gör backfunktionen att dokumentförstörarens skärblad går baklänges, vilket kan vara särskilt bra när du försöker lösa papperstrassel.
 • Säkerhetsskydd på uppsamlaren – En smart funktion är att säkerhetsskyddet på uppsamlaren stoppar strimlandet när uppsamlaren blir för full.
 • Uppsamlarspärr – Den här funktionen gör så att dokumentförstöraren bara fungerar när uppsamlaren är på plats.
 • Överhettningsskydd – Gör som det låter – så fort dokumentförstöraren blir för varm stängs den av.
 • Säkerhetslås med pinkod – Du kommer endast åt innehållet i uppsamlaren om du anger rätt pinkod. Ett bra sätt att hålla resterna av dina dokument i säkerhet.

 

När du har övervägt samtliga faktorer, tittat på alla olika typer av dokumentförstörare, recensioner av varje sort och vägt dem mot varandra i förhållande till dina behov, bör du inte ha några problem med att hitta den perfekta dokumentförstöraren för ditt hem eller företag.

Vill du förstöra dina privata och konfidentiella dokument på ett säkert sätt? Ta en titt på vårt utbud av dokumentförstörare och hitta en som passar dina behov idag.