Köpguide: Pennor
Köpguide

Köpguide: Pennor

 

Medan Internet inleder en ny digital era är pennan fortfarande nödvändig både hemma och på kontoret. Kulspets, gel eller kanske till och med fiber – det finns ett stort urval  att välja ur när du funderar över ditt nästa pennköp, oavsett om det är ett stort parti till kontoret eller en speciell penna eller två till göra ditt skrivbord snyggt.

Osäker på vilken penna du ska köpa? Utforska vilka olika typer som finns innan du handlar.

Vilka olika sorters pennor finns det?

 

Reservoarpenna

Reservoarpennan är fylld med vattenbaserat bläck, som oftast används i engångspatroner. Den  skapar ett klassiskt uttryck och förstärker handstilen.

Fördelar: De flesta som provar att använda en reservoarpenna får en positiv upplevelse av det rispiga ljudet och det flytande bläcket. Reservoarpennan förstärker också karaktären i din handstil tack vare den flexibla spetsen.

Nackdelar: Du gör bäst i att vara försiktig när du använder en reservoarpenna eftersom bläcket lätt kan smeta ut. Bläckpatroner är också kända för att läcka och orsaka hemska fläckar som kan vara svåra att få bort från dokument, skrivbord och kläder.
Kulspetspenna

Kulspetspennan revolutionerade en gång i tiden kontorsvärlden med sin förmåga att undvika smet och bläckläckage. Den rullande rörelsen av en kula som fördelar oljebaserat bläck på pappret gör pennan speciell.

Fördelar: Om du vill slippa underhåll och samtidigt vill ha lång livslängd på din penna ska du fylla ditt pennfodral med världens mest använda skrivdon. Tack vare kulspetsfunktionen smetar inte bläcket när du skriver.

Nackdelar: Uttrycksfullt skrivande är begränsat på grund av kulan i spetsen. Det oljebaserade bläcket har också en tendens att klumpa sig.

 

Rollerball-penna

Rollerball-pennor fungerar på samma sätt som kulspetspennor. Skillnaden ligger i bläcket. I rollerball-pennor används vattenbaserat bläck till skillnad från oljebaserat bläck.

 

Fördelar: Orden kommer att flöda med den här lättanvända pennan. Färgmättnaden gör också resultatet mer tilltalande.

Nackdelar: Bläcket kan ta slut snabbare än i en kulspetspenna, plus att kulan i toppen kan minska möjligheten till uttrycksfull handskrift. Det vattenbaserade bläcket är också mer benäget att smeta ut.

 

Fiberpenna

Fiberpennor kallas också ofta för märkpennor. Spetsen är tillverkad i pressade filtfibrer dränkta i alkoholbaserat bläck.

Fördelar: Fiberpennor kan användas med färg och skapar snygga och definierade penndrag.

Nackdelar: Om du glömmer att sätta på locket så torkar pennan ut. Om din handstil är liten i storleken kan det också vara svårt att skriva tydligt med en fiberpenna.
Gelpenna

Gelpennor använder vattenbaserat bläck för att skapa ett jämnt skrivsätt.

Fördelar: Den här pennan ger en fylligare bläckfärg med en stor variation nyanser att välja mellan. Den är också mjukare att skriva med jämfört med en rollerball-penna tack vare sina trögflytande egenskaper.

Nackdelar: Glöm inte sätta på locket – bläcket är känt för att torka snabbt. Om du använder den färgglada pennan regelbundet tenderar bläcket att ta slut på bara några veckor.

 

Vilka olika märkespennor finns det?

Bland alla olika sorters pennor som har nämnts ovan finns det ett stort antal välkända pennmärken som används och älskas världens över. Här är några exempel på de bästa pennmärkena på marknaden:

Bic

Engångsbläckpennan Bic Cristal är världens mest sålda penna. Bic-pennor finns i mängder av varianter med olika färg, linjebredd och storlek på spets, så det finns förmodligen en som passar dig.

Pilot

Den japanska tillverkaren Pilot producerar en stor mängd olika sorters pennor, från gel till rollerball, reservoar till kulspets. Vilken som är den bästa Pilot-pennan att skriva med beror på exakt vad den är tänkt att användas till. Se tabellen nedan för att underlätta valet. När du läser recensioner av Pilot-pennor ska du alltid titta på den specifika penna som har testats och vad den har använts till innan du fattar ett beslut, eftersom resultatet beror på båda dessa faktorer.

Parker

Parker-pennor är väletablerade på marknaden och är mest kända för sina reservoarpennor av hög kvalitet. De tillverkar dock även rollerball-pennor och gelpennor. Att läsa igenom recensioner av Parker-pennor kan ta tid, men allt du egentligen behöver veta är att det är ett pålitligt och aktningsvärdt penmärke som ofta är det säkraste alternativet när man tänker hållbarhetsmässigt.

Cross

Den här amerikanska pentillverkaren banade väg för både stiftpennan och flera aerodynamiska skrivdon, men vad är egentligen en Cross-penna? Märket tillhandahåller både rollerball-pennor och kulspetspennor, men är mest känt för sina reservoarpennor. Undrar du om de är bra? Leta efter recensioner av Cross-pennor, särskilt recensioner av Cross-reservoarpennor visar lysande rekommendationer och glada kunder. Vilken som är den bästa Cross-pennan beror återigen helt på ändamålet.

Uni-ball

Vad är egentligen en Uni-ball-penna? Det är ett populärt penmärke som är känt för sin höga kvalitet och sitt värde, med produkter som varierar från rollerball-pennor till kulspetspennor och allt däremellan. Osäker på vilken som är den bästa Uniball-pennan för dig? Ta en titt i tabellen nedan.

Stabilo

Om du vill ha pennor i alla regnbågens färger ska du välja Stabilos. Förutom fiberpennor erbjuder de även rollerball-pennor, fineliners och kulspetspennor i många olika nyanser. Oavsett om du är behöver en ny uppsättning till kontoret eller letar efter konstnärsmaterial har Stabilo ett produktutbud för alla pennrelaterade behov.

Paper Mate

Det här amerikanska penmärket är mest känt för sitt revolutionerande snabbtorkande bläck, med kulspetspennan som sin mest kända typ. Paper Mate säljer också gelpennor och fineliners i många olika färger.

De bästa pennorna att skriva med

Vilken penna som är bäst avgörs helt beroende på vad du ska använda den till. Vi har kartlagt de olika typerna som finns för att hjälpa dig att komma fram till vilken som passar dig bäst.

Typ av penna Används bäst till Tryck på skrift som krävs Skriftkvalitet Bäst märkespenna
Reservoar Handskrivna anteckningar, signaturer, bröllopsinbjudningar. Mycket lätt och graciöst Kvalitetsyta, men lämnar lätt fläckar Parker, Cross
Rollerball Dagliga anteckningar, mötesanteckningar. Mjukt och lätt Tenderar att skapa en mjuk, fin linje. Benägen att kladda. Uni-ball, Pilot, Cross
Gel Tydliga signaturer, dagboksanteckningar, illustrationer. Naturligt och mjukt flöde Tydliga, fylliga och precisa linjer. Klumpar sig ibland. Pilot, Uni-ball
Fiber Konsthantverk, brainstorming, teckning. Fördelar bläck i ett slätt drag Möjlighet till mycket detaljer. Bläcket kan dock blöda igenom pappret. Stabilo
Kulspets Vardagliga uppgifter Mycket tryck krävs Smetar sällan och ger fina linjer. Benägen att klumpa sig Bic, Paper Mate

 

När du funderar över vilken penna du ska köpa kan det vara bra att känna till storlekar på spetsar. Använd vår praktiska guide för att identifiera de olika storlekarna som finns för vanligt förekommande pennor.

se-buyers-guide-pens-se

FAQ

Vi har tagit oss an uppgiften att besvara några av de vanligaste funderingarna du kan tänkas ha när det kommer till inköp av pennor.

Vilka är de bästa fiberpennorna?

De bästa fiberpennorna är de som inte blöder igenom pappret. Dessa tenderar att vara gjorda med pigment eller av vattenbaserat bläck. Om du är ute efter en märkpenna som fungerar på blankt papper, glas eller plast behöver du dock köpa en olje- eller alkoholbaserad fiberpenna.

Vilket är det bästa bläcket för reservoarpennor?

Du kommer att märka att det finns ett överflöd av pennbläck i alla möjliga färger på marknaden och samtliga har sina egna specifika fördelar. En handfull av dem finns på flaska, andra passar bäst för konstnärer och flera är utformaade för att sätta färg på sidorna – det beror helt enkelt på syftet med pennan och bläcket som hör till. För daglig användning bör du välja ett bläck som torkar snabbt. Om du istället ska använda bläcket till kalligrafi ska du pröva ett vattenfast bläck så att du kan lägga till andra färger ovanpå utan att smeta. Konstnärer kan eventuellt vilja undvika vattenfast bläck eftersom det kan blekna i solljus. I slutänden har valet av bläck mest med personlig smak att göra.

Engångspennor kontra påfyllningsbara pennor: vilket är bäst?

En påfyllningsbar penna kostar ofta mer vid köp, men kan löna sig i längden tack vare refill till pennor. Det är dessutom mer miljövänligt. Engångspennor är ofta snällare mot plånboken, men håller sällan lika hög kvalitet och är ofta inte återvinningsbara.

 

Reservoarpenna kontra rollerball: vilket är bäst?

Vad som är bäst beror på vad syftet med pennan är. Använd tabellen ovan för att ta reda på vilken penna som passar dig bäst. Om du vill skriva karakteristiska, handskrivna texter kan en reservoarpenna vara bäst. Om du har tidsbrist kan dock en rollerball-penna vara bättre, särskilt på kontoret.

 

Bic kontra Paper Mate: vilket är bäst?

Båda märkena är kända för sina kulspetspennor, men det finns flera skillnader som kan hjälpa dig att avgöra vilket penmärke du ska välja. Bic-pennor är billiga, men tenderar att ta slut relativt fort medan Paper Mate-pennor innehåller snabbtorkande bläck som hjälper till att undvika smet och fläckar.

 

Hur man håller i en penna utan att få kramp

  1. Välj en penna som känns bekväm i greppet.
  2. Kontrollera att du inte håller i pennan för hårt – då kommer din hand att bli trött väldigt fort och du kan få kramp
  3. Försök att inte pressa pennan för hårt mot pappret, eftersom det också kan ge dig kramp
  4. Använd armen snarare än fingrarna när du skriver.
  5. Ha alltid bra hållning när du skriver.

 

Nu när du känner till allt du behöver om pennor kan du se vårt stora utbud. Vare sig du är ute efter en kulspetspenna eller fiberpenna har vi allt du behöver i lager.