Köpguide: Skrivare
Köpguide

Köpguide: Skrivare

Det kan vara svårt att välja rätt bland olika typer och stilar av skrivare som finns på marknaden. Från bläckstråleskrivare till laser, trådlöst till 3D– vi har tagit en titt på vilka områden du behöver överväga när du är i färd med att hitta din bäst i test-skrivare.

Vad har du för utskriftsbehov?

Fundera över exakt vad du kommer att skriva ut. Planerar du att skriva ut udda fotografier eller kommer du att producera många dokument fyllda med text? Fundera även över hur du planerar att skriva ut. Kommer du att ansluta din dator till en skrivare eller kommer du att använda ett trådlöst nätverk för att skriva ut dokument?

Att tänka över vilka huvuduppgifter du kommer att använda din skrivare till – och exakt hur du tänker använda den – kommer att hjälpa dig att minska utbudet och du kan bestämma huruvida du är ute efter en dyr eller billig skrivare.

Vilken skrivare är bäst för dig?

Nu vet du varför du ska köpa skrivare – nu behöver du bara köpa rätt maskin. Vår guide nedan kommer att ge dig en bättre bild av vilka olika modeller som finns, vad de används till samt för- och nackdelar med dem.

Bläckstråleskrivare

Prisklass – 2/5

Bläckstråleskrivare eller laserskrivare? Detta är en av de största frågorna för den som letar efter den bästa skrivaren för hemmet eller kontoret. Svaret beror på hur du avser att använda din skrivare. Om du tänker göra många färgutskrifter, är kanske bläckstråleskrivare det bästa valet. Färglaserskrivare tenderar dessutom att kosta upp till tre gånger så mycket som svartvita laserskrivare. Det är här som en bläckstråleskrivare verkligen blommar upp – den kan producera en mycket högre kvalitet på färgutskrifter jämfört med färglaserskrivare.

De senaste åren har mer effektiva och flexibla bläckstråleskrivare, som skriver ut både fotografier och textdokument med god kvalitet, dykt upp. Tack vare flexibiliteten har bläckstråleskrivare i test visat sig vara den bästa skrivaren för hemmabruk fortfarande.

Vad gäller priset är bläckstråleskrivare billigast vid köp, men kostnaden för bläckpatroner kan bli hög. Laserkassetter däremot, är kända för att hålla länge och är mer kostnadseffektiva i längden.

 • Fördelar med bläckstråleskrivare: Utmärka för färgutskrifter, billigare och mindre i storlek
 • Nackdelar med bläckstråleskrivare: Kostnaden för bläckpatroner kan bli hög, långsammare utskrifter av textdokument jämfört med laserskrivare

Laserskrivare

Prisklass – 3/5

Om du är ute efter en bra skrivare för svartvita utskrifter, kan en bäst i test-laserskrivare vara något för dig. Laserskrivare använder statiskt bläck, känt som toner, som smälter fast på pappret. När den väl sätter igång kan en laserskrivare skriva ut ett stort antal dokument i följd på kort tid, så den passar även bra i kontorsmiljö.

 • Fördelar med laserskrivare: Snabb, ger mycket för pengarna
 • Nackdelar med laserskrivare: Dyrt att skriva ut i färg jämfört med bläckstråleskrivare

Multifunktionsskrivare

Prisklass – 2/5

Den kanske bästa skrivaren för hemmabruk är multifunktionsskrivaren. Multiskrivare har i tester visat sig vara både enkla och effektiva. Den här typen av skrivare kombinerar skrivare, scanner och kopiator i en och samma maskin – vissa har även fax – vilket gör det lätt att ta hand om många uppgifter. Värt att nämna är att multifunktionsskrivare finns med både bläck och toner.

En multifunktionsskrivare är bäst i test när det kommer till platsbesparande kvaliteter. Att ha en maskin istället för fyra, vare sig det är hemma eller på kontoret, sparar utrymme och kan hjälpa dig att minska ner på elanvändningen. De kombinerade skrivarna tenderar dock att vara lite större i storleken, beroende på tillverkare och modell, så var säker på att du väljer rätt storlek för ditt utrymme.

Att leta efter en billig skrivare kan vara passande för dina mindre utskriftsjobb hemma, men i ett professionellt sammanhang behöver du investera i en högkvalitativ modell. Det är också värt att nämna att inte alla multifunktionsskrivare i test har dubbelutskriftsfunktion, vilket betyder att du kanske inte automatiskt kan skriva ut på båda sidor av pappret.

 • Fördelar: Multifunktionell, sparar utrymme
 • Nackdelar: Kvaliteten beror mycket på priset, tenderar att vara större i storlek

Fotoskrivare

Prisklass – 3/5

Visst kan du skriva ut foton med relativt hög kvalitet med en bläckstråleskrivare, men det går inte att jämföra med resultatet du får av en dedikerad fotoskrivare. Bilderna som produceras med fyra färger – svart, gul, cyan och magenta – blir mycket skarpare jämfört med en standardskrivare. Om du är en fotofantast kan det vara värt att investera i den. Eller så skippar du krånglet med uppladdning av bilder på din stationära eller bärbara dator och köper en smartphone-skrivare.

 • Fördelar: Kan producera högkvalitativa bilder, använder större bläckpatroner som håller längre
 • Nackdelar: Kan ge en högre totalkostnad än standardskrivare

Trådlös skrivare

Prisklass – 3/5

Vill du ha ett virrvarr av sladdar i hemmet eller på kontoret? Svaret är under nästan alla omständigheter nej, så att välja en trådlös modell kan hjälpa dig i kampen mot kablarna.

Bortsett från de billigaste skrivarna på marknaden är majoriteten redan trådlösa, så att lägga en liten extra slant kan vara väl värt det. Genom att använda Wi-Fi anslutning för att skicka dokument till din skrivare kan du även använda en trådlös skrivare som smartphone-skrivare. Du kan också skriva ut från ”e-print”-tjänster såsom Google Drive.

 • Fördelar: Inga sladdar eller kablar, kan användas som skrivare för iPads och smartphones
 • Nackdelar: Bara tillgänglig på dyrare modeller

A3-skrivare

Prisklass – 4/5

En liten skrivare kan vara bäst för hemmabruk, men på arbetsplatsen kan det finnas ett behov av större utskrifter. Att välja en A3-skrivare till kontoret ger dig möjlighet att skriva ut dokument upp till storlek A3 såväl som mindre papper (såsom A4 eller A5-dokument). Med en större skrivare kommer dock en högre prislappmen även för att A3-skrivare tenderar att ta upp mycket större plats än vanliga skrivare.

Om du har ett rymligt kontor eller ett separat rum för skrivare och behöver kunna skriva ut posters eller stora ritningar, kan en A3-modell vara den bästa skrivaren för dig eller ditt företag. Men om du är ute efter den billigaste skrivaren på marknaden kanske du ska leta vidare.

 • Fördelar: Kan producera stora utskrifter, skär ner på externa utskriftskostnader
 • Nackdelar: Kan ta upp mycket större plats än en standardskrivare

3D-skrivare

Prisklass – 5/5

Det kan framstå som en dyr nyhet, men 3D-skrivare är verkligen på uppgång. Du kan skapa i stort sett vad du vill med en 3D-skrivare, vilket är idealiskt för specialistbranscher. Oavsett om det är ett nytt hjul för ett litet maskineri eller något så simpelt som en kniv och gaffel du vill skapa, är möjligheterna oändliga. Allt du behöver är den lämpliga programvaran för att kunna bygga din design och sedan är det bara att sätta igång.

Men, som man kan vänta sig av en produkt som är på toppen av skrivarteknologin, är det en dyr investering – och inte är det den billigaste skrivaren att underhålla heller. För att inte nämna utrymmet som skrivaren kräver i ditt hem eller kontor.

 • Fördelar: Förmågan att skapa saker/delar/produkter enkelt och effektivt
 • Nackdelar: Dyr att köpa och höga underhållskostnader

Vilken skrivare är bäst för dig?

Om du håller på att bestämma dig för vilken modell eller vilket märke som passar dig bäst, kan frågorna och svaren nedan hjälpa dig i rätt riktning.

Vilken är den billigaste skrivaren?

Den billigaste skrivaren varierar beroende på märket – vissa märken är kända för att erbjuda billigare alternativ, medan andra, exklusivare märken erbjuder en högre kvalitet. Se våra prisklassificeringar för att få en bättre bild av hur mycket du kan komma att spendera.

Vilken skrivare är bäst för hemmabruk?

Det bästa valet av skrivare för hemmabruk beror på hur du vill använda den. Normalt sett är en bläckstråle- eller laserskrivare i test mest passande – båda har dock både för- och nackdelar, så läs noga igenom guiden ovan innan du gör ditt val.

Vilka är de bästa skrivarapparna?

Om du är ute efter en trådlös modell behöver du ladda ner eller installera en applikation på din enhet för att få tillgång till skrivaren. Hör med tillverkaren om de kommer att ge dig denna eller om du måste ladda ner den från en appbutik.

Vad påverkar utskriftshastigheten?

Det finns två nyckelområden att ta i beaktning; Sidor per minut (PPM) och Bilder per minut (IPM). Ju högre PPM eller IPM, desto snabbare kommer din skrivare att vara. Varje tillverkare och modell varierar, så dubbelkolla detta innan du köper.

Vad menas med utskriftsupplösning?

Utskriftsupplösningen på din skrivare har att göra med kvaliteten på bilden som produceras. Det mäts i punkter per tum som produceras på sidan och förkortas DPI (dots per inch). Om du planerar att skriva ut stora foton och bilder vill du ha hög DPI, eftersom detta kommer att öka standardkvaliteten på dina utskrivna bilder.

 

Fortfarande osäker på vilken skrivare som är bäst för dig? Använd vårt flödesschema nedan för att hitta den perfekta skrivaren för dig.

Q1 – Behöver du en skrivare för hemmabruk eller till kontoret?

 • Hemmabruk – gå till Q3
 • Kontoret – gå till Q2

Q2 – Kommer du att producera ett stort antal dokument?

 • Ja – Bläckstråleskrivare
 • Nej – Laserskrivare

Q3 – Kommer du att skriva ut fotografier?

 • Ja – Bläckstråleskrivare
 • Nej – Laserskrivare

 

FRÅN BLÄCKSTRÅLESKRIVARE

Q4 – Behöver du scanna, kopiera och faxa såväl som skriva ut?

 • Ja – gå till Allt-i-ett-skrivare
 • Nej – gå till Q5

Q5 – Kommer du att skriva ut från din bärbara/stationära dator och din smartphone/surfplatta?

 • Ja – gå till Trådlös
 • Nej – gå tillbaka till Bläckstråleskrivare

 

FRÅN LASERSKRIVARE

Q6 – Behöver du skapa produkter/industriella komponenter på ditt kontor?

 • Ja – gå till 3D
 • Nej – gå till Q4

Q4 – Behöver du skriva ut dokument i stor storlek?

 • Ja – Gå till A3-skrivare
 • Nej – Gå till Q5

Q5 – Kommer du att skriva ut från din bärbara/stationära dator och din smartphone/surfplatta?

 • Ja – gå till Trådlös
 • Nej – gå till Allt-i-ett-skrivare
se-printer-flowchart-se

Bestämt dig för din ideala skrivare? Nu behöver du bara bestämma dig för modell och tillverkare sen är saken klar!