7 steg till att jobba externt utan distraktioner
Tips & Tricks

7 steg till att jobba externt utan distraktioner

Friheten och flexibiliteten med att jobba hemifrån kan vara härlig. Från ett produktivitetsperspektiv finns det dock mängder av distraktioner på den plats där du också vanligtvis kopplar av.

När du jobbar hemifrån går det inte att komma bort från – att brevbäraren knackar på, hunden skäller och i ögonvrån ser du den växande högen av smutstvätt som behöver tas om hand. Ibland handlar det bara om en eftermiddag med laptopen här eller där, men många arbetsgivare uppmuntrar sina anställda till att jobba hemifrån på heltid, då det sparar på resekostnader och gör att företaget kan hyra ett mindre kontor. Här är våra sju bästa tips för att hålla distraktioner på avstånd när du jobbar hemifrån.

Följ dessa 7 steg för att jobba externt utan distraktioner

 1. Var sak på sin plats

  Se till att ha en särskild arbetsplats i hemmet och helst ett hemmakontor, men om köksbordet får lov att duga så bör du ställa undan disken först. Du kan göra samma sak i den digitala sfären genom att logga ut från personliga mail- och sociala mediekonton.

 2. Planera din dag

  När är du som mest fokuserad och när börjar koncentrationen dala? Om du är en morgonmänniska är det kanske inte så bra att börja dagen med att plöja igenom mail. Börja tidigt eftersom du slipper pendla och försök få så mycket kreativt eller koncentrationskrävande arbete gjort som möjligt under förmiddagen. Du kan kolla mailen senare, kanske när du känner dig lite mer slö just efter lunchen.

 3. Rätt uppgift på rätt plats

  De flesta jobbar inte hemifrån hela tiden, och det är bäst att planera de uppgifter du vill spara tills du är tillbaka på kontoret. Rapportskrivning, bloggande och kampanjplanering är perfekta uppgifter när du jobbar hemifrån och arbetar med fokus under kortare perioder. Att försöka ta dig igenom en hel dags möten med högtalare hemma är oftast rätt stressigt, så försök vara på plats för mötena istället.

 4. Organisera mera

  Även om du använder köksbordet som skrivbord bör du investera i lite snygga mappar och förvaringslådor, för att kunna lägga undan pappersarbetet när du är klar. Det gör att du slipper kaffefläckar på viktiga dokument och hjälper dig att separera jobb och fritid.

 5. Snygga till dig

  Det låter kanske konstigt att klä upp sig när du bara är hemma, men det kan verkligen ge din produktivitet en rejäl kick. Genom att köra lite powerdressing under arbetstid kan du skilja på arbete och fritid, och när arbetsdagen har nått sitt slut så kan du byta om till myskläder

 6. Rutin är viktigt

  Om du vanligtvis kliver upp halv sju på morgonen för att gå till jobbet, efter en snabb dusch och en skål flingor, gör då detsamma när du jobbar hemifrån – fall inte för frestelsen att ta sovmorgon. Den där extra tiden du har sparat på att slippa pendla kan vara den mest produktiva perioden på hela dagen.

 7. Gör matlåda

  Det finns ett antal distraktioner i köket, från att tömma diskmaskinen till att laga något riktigt gott och avancerat till lunch. Om du gör matlåda kvällen innan, på samma sätt som när du ska till kontoret, kan du undvika frestelsen och känna dig lite mer proffsig inför din arbetsdag där hemma.

Med lite smarta knep kan du enkelt undvika de distraktioner som lurar i hemmets alla hörn.