Är du en datasäkerhetsrisk?
Tips & Tricks

Är du en datasäkerhetsrisk?

I takt med att den digitala världen blir en allt viktigare del av våra liv fortsätter datasäkerhet på arbetsplatsen att vara ett stort problem för företag i alla storlekar. Att samtliga anställda tar individuellt ansvar för att skydda data och tillsammans skapa en stark kultur av internetsäkerhet är det bästa skyddet för mindre företag.

Trots att det finns en allt större medvetenhet kring vikten av internetsäkerhet i vår digitala tid, avslöjade SplashData att de vanligaste lösenorden 2016 var ”123456” och ”password”. Att så många utsätter både sig själva och sina företag för onödiga risker genom att inte använda säkra lösenord måste få dig att ställa frågan: är du en datasäkerhetsrisk?

Vi har tittat på hur du kan arbeta förebyggande med din säkerhet online för att minska risken för intrång

Hur säkert är ditt lösenord?" width=

Ju enklare ditt lösenord är, desto större är risken för att ditt system eller konto blir utsatt för intrång. Det är den grundläggande regeln och en bra utgångspunkt för att hitta ditt bästa lösenordsskydd. Självklart är ingenting helt säkert, men genom att följa våra lösenordssäkerhetstips kan du få tips på bra lösenord och på så sätt förbättra dataskyddet och minska riskerna:

  • Se till att ditt lösenord innehåller minst 8 tecken
  • Använd både stora och små bokstäver
  • Kombinera siffror och symboler i ditt lösenord
  • Använd ingenting som kan kopplas till dig, som namn, födelsedagar, telefonnummer etc.
  • Använd olika lösenord för olika konton

Uppdatera din säkerhet med jämna mellanrum

Med säkerhetsprogramvara är regelbundna uppdateringar nyckeln till att hålla cyberattacker borta och din datalagring säker. Gammal programvara kommer inte att kunna skydda din dator eller dina data mot de senaste virusen och hackermetoderna. Cyberattacker är ett växande och komplext problem och med tanke på att stora organisationer regelbundet utsätts för dem är det något som alla behöver ha i åtanke. Dataskyddsförordningen, datalagringsdirektivet, dataskyddsdirektivet och dataskyddslagen kom till av en anledning. För att hålla dig säker måste du se till att din dator har de senaste uppdateringarna.

Här hittar du våra  nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Här hittar du våra nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Prenumerera

Skydda dina fysiska data

Vi kanske lever i en digital värld, men det finns fortfarande plats för utskrivna dokument på arbetsplatsen. För att säkerställa att ingen får tag på din viktiga information bör du vara noga med att leta efter känsliga data innan du kastar papper. Se till att använda en dokumentförstörare när du gör dig av med viktiga dokument, så att allt viktigt förstörs helt.

Säkra din dator

Håll dina data säkra och håll din dator säker genom att investera i ett lås för din laptop. Det kommer att avskräcka en tjuv eller hacker från att stjäla eller försöka ta sig in i din laptop. Den fysiska försiktighetsåtgärden höjer din säkerhetsnivå ytterligare ett snäpp och är ett positivt steg mot att hålla dina data säkra.

Säkerhetskopiera dina data" width=

Om du utsätts för ett säkerhetstillbud kan regelbunden backup till en fysisk hårddisk vara det enda sättet att få tillbaka din känsliga information. Förvara hårddiskarna på ett säkert ställe där de inte riskerar att bli stulna.

Var försiktig när du jobbar på distans

Att arbeta på distans medför sina egna risker, men det finns några försiktighetsåtgärder man kan vidta. Om du behöver ansluta dig till ett publikt Wi-Fi kan det vara bra att använda dig av ett VPN som dataskydd för att skydda dig mot snokande ögon. Det kommer att kunna ansluta dig till ett privat eller företagsrelaterat nätverk om du är ute och reser, såväl som att komma åt delade filer om det behövs. En VPN-tjänst är generellt något du behöver betala för och det finns många olika sorter att välja mellan.

Vare sig du sitter på ett café eller på tåget är det också viktigt att hålla koll på vilka som sitter runt omkring – särskilt om du arbetar med känsliga data. Arbeta inte med någonting som du inte vill att andra ska se, som personliga e-postmeddelanden eller konfidentiella dokument. Se också till att inte sprida ut dina papper eller annat viktigt på bordet framför dig.

 

Om du behöver jobba på pendeltåget eller ett café kan det vara smart att investera i ett sekretessfilter till din dator. Det fästs på din datorskärm och gör så att informationen som visas på skärmen bara kan ses rakt framifrån och du slipper då oroa dig för att någon ska kika på vad du gör.

 

Använd de här råden för att förbättra din datasäkerhet och se till att dina data är säkra från potentiella hot. Om varje individ tar dessa viktiga steg mot en säkrare arbetsplats online, kan risken för att utsättas för ett cyberbrott minska avsevärt.