Därför ska du fortsätta anteckna med penna och papper
Tips & Tricks

Därför ska du fortsätta anteckna med penna och papper

Det vanligaste organisationsverktyget på arbetsplatsen var fram till för bara några år sedan en vanlig papperskalender, men i takt med den tekniska utvecklingen har också våra preferenser kring att föra anteckningar förändrats och vi väljer oftare datorn som anteckningsverktyg.

Fördelar med att anteckna med papper och penna

Att ha sin kalender digitalt kanske är mer effektivt, men måste det nödvändigtvis betyda att planeringen blir bättre?

En undersökning från 2014 visade att studenter som antecknade för hand på papper tenderade att komma ihåg informationen bättre jämfört med de som antecknade på datorn. Eftersom handskrivna anteckningar består av dina egna formuleringar är att skriva för hand bättre för minnet. De egna ordvalen och strukturen uppmuntrar hjärnan att återskapa såväl känslor och tankemönster som innehåll.

Enligt Anne Mangen från Universitetet i Stavanger tillämpas andra delar av hjärnan när vi skriver för hand. Genom att kombinera finmotoriken i fingrarna med känslan av pennan mot pappret tillgodogör sig hjärnan mer användbar information än vid användning av tangentbordet.

Vi har tagit en titt på varför det kan vara värt att skriva ner möten och deadlines i en fysisk dagbok, och identifierat tillfällen där pappret vinner över det digitala.

Bli personlig

En av fördelarna med att skriva för hand är att du kan skapa en egen mall för dina minnesanteckningar och påminnelser. Du får då ett unikt system för att anteckna smart.

Med handskrift kan du även skapa bra vanor, som att skriva ner en att göra-lista i början av varje arbetsdag. Att skriva för hand kan också öka kreativiteten och om du planerar mycket på jobbet och gör många olika saker kan du också öka din produktivitet med en handskriven kalender. Pröva till exempel att utforma din egen bullet journal, som är en metod för planering och anteckningar som utformas helt utifrån dina personliga preferenser. Det är ett utmärkt sätt att hålla koll på både jobb- och hemschemat.

Här hittar du våra  nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Här hittar du våra nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Prenumerera

Det är privat

En kalender är personlig och fylld med information som bara du behöver känna till. Den gamla oskrivna regeln om att man inte får snoka i någon annans dagbok gäller fortfarande, så du kan vara säker på att den förblir privat.

Elektroniska kalendrar delas å andra sidan ofta med andra. Även om det finns klara fördelar med detta, som vid planering av möten och liknande, kan det ibland kännas påträngande.

Inget utrymme för misstag

Vi har alla fått känna på teknikens baksida någon gång. Vid valet mellan penna och dator bör man ta med erfarenheter av försvunnen information i beräkningarna. Med en pappersdagbok eller planerare kan du dokumentera allt utan att behöva vara rädd för att det ska försvinna. Utifrån den aspekten kan det gamla hederliga pappret och pennan vara mer pålitligt än den digitala varianten.

Skriv ner idéer

Att skriva ner saker och ting när de händer är smart ur både ett planeringsmässigt och ett strategiskt perspektiv. Med en anteckningsbok och penna får du också chansen att klottra lite. Vissa kan tycka att det ser stökigt ut, men forskning från Plymouth University visar att klotter kan hjälpa oss att minnas.

Dessutom kan kreativiteten öka när anteckningarna kombineras med teckningar och listor, och ditt undermedvetna kan i bästa fall inspireras till en eller flera nya idéer.

Visuellt vackert

De som använder sig av papperskalendrar håller med om att det är något speciellt med nystartskänslan som en sprillans ny kalender ger i början av varje år – de blanka, rena sidorna är redo att fyllas med möten, idéer och viktiga anteckningar. Och tankarna och känslorna förblir sedan dokumenterade för all framtid.

Huruvida du väljer att skriva för hand eller på dator handlar förstås om personliga preferenser. Det finns för- och nackdelar med båda metoderna och oavsett om du föredrar att planera dina veckor på papper eller i molnet fungerar olika rutiner för olika människor.