Hur du tar hand om dina händer när vi desinficerar dem så ofta
Tips & Tricks

Hur du tar hand om dina händer när vi desinficerar dem så ofta

Efter rekommendationerna om att tvätta händerna så ofta som möjligt för att förhindra spridning av coronavirus kan vi skada den känsliga huden på våra händer. Men inga bekymmer, ingenting går förlorat ännu eftersom du ska ta reda på vad du kan göra för att skydda eller hjälpa din redan skadade hud. Hur tar vi hand om våra händer när vi desinficerar dem så ofta?

Handdesinfektionsmedel

Att tvätta händerna när som helst när du har rört ett handtag på en strömbrytare kan vara för mycket för din hud – jag har nyligen hört från en läkare som bestämde sig för att räkna hur många gånger hon tvättade händerna under dagen. Kan du gissa antalet hon nådde? Ett hundra gånger!

Det är inget överraskande då att dina händer ser ut som om du har simmat de senaste fem timmarna. Skrynklig och sprucken hud – känner du igen dig? Du kanske borde räkna hur ofta du tvättar händerna också?

Bortsett från vissa situationer – före och efter att ha ätit eller när ögonen är synligt smutsiga, använd handdesinfektionsmedel istället för tvål och vatten. Alkoholhanddesinfektionsmedel hjälper dig att ta bort bakterier från händerna och irriterar enligt hudläkare händerna mindre än tvål. Det innehåller dock alkohol, så det kan vara för starkt för dig om du har problem med hudallergier.

Alkoholfri handdesinfektionsmedel

Människor med känslig hud kan tro att alkoholfri handdesinfektionsmedel är ett bättre och säkrare alternativ för dem, men det är inte nödvändigtvis sant. Världshälsoorganisationen rekommenderar att man använder handdesinfektionsmedel med minst 60% etanol, och det varnar för att använda alkoholfritt handdesinfektionsmedel kan riskera oss att drabbas av coronavirus. Men om du vill se till att din är effektiv, välj den med väteperoxid som aktiv substans.

Handdesinfektionsgel

Det är ett billigare och effektivare alternativ i utbudet av produkter som används för desinfektion av händerna. Tillämpningen är ganska enkel och du slösar inte bort den – du kan till och med applicera den på dina naglar och nagelband.

Vad som är viktigast, eftersom vi inte talar om desinfektion i sig, utan om vård av huden efter det, innehåller handdesinfektionsgel glycerin. Att tvätta vår hud tar bort dess naturliga oljelager så att man använder desinfektionsgel med glycerin gör att du både kan desinficera huden och återställa oljelagret i huden.

Tvätta händerna

Kunskapen om hur man tvättar händerna kan också ha en positiv effekt på hudens tillstånd.

Undvik att tvätta händerna med varmt vatten – det tar inte bort fler bakterier och det kommer säkert att bidra till torr hud. Valet av bra tvål underskattas också. Det är inte sant att tvål du köper är tillräckligt. Kanske räcker det med att ta bort smuts från huden men bra tvål bör också ta hand om och återfukta den.

Ingredienslistan bör vara fri från parfymer, tillsatser och konserveringsmedel, medan mjukgörare bör vara högt på listan. De hjälper dig att återställa ditt naturliga oljelager i huden.

Torkar händerna

Vad gör du normalt efter att du tvättat händerna med tvål och vatten? Torka dem med en handduk? Pappershandduk? Varmluftstork? Om du använder någon av dem, sluta göra det omedelbart. Varför? Ett av de enklaste tipsen för hur du tar hand om dina händer när vi desinficerar dem så ofta är att lämna dem våta efter tvätt. Gnugga inte utan klappa och låt dem torka. Gnugga kan vara irriterande för huden medan du låter dem torka och lämnar dem våta, vilket minskar hudens torrhet.

Strax efter att de har blivit torra fuktar du dem genom att sätta på lite handkräm. Det som är viktigt med handkräm är dess ingredienser. Det borde inte vara vattenbaserat, eftersom din hud blir torr igen efter det att den avdunstat. Välj den som är oljebaserad och kom ihåg att använda den varje gång du har tvättat händerna.

Engångshandskar

Det rekommenderas inte att du använder engångshandskar när du handlar, men det kan vara en bra idé att göra det under rengöringen. Vi använder massor av kemikalier, förutom alla desinfektionsmedel vi använder, så varför inte rengöra när vi bär engångshandskar? De kommer säkert att skydda dig från kontakt med kemikalier och virus också.