Säkra din data i 10 steg
Tips & Tricks

Säkra din data i 10 steg

Vi är ständigt uppkopplade nuförtiden. Vare sig vi kollar mailen på morgonbussen till jobbet eller beställer saker tillbringar vi en stor del av vår vakna tid online. Men hur mycket tid ägnar vi åt att hålla vår personliga information säker – och privat?

Stora summor pengar spenderas på anti-virusprogram varje år, men e-posthackare och identitetsstölder utgör ändå hot. Därför är det viktigt att vara på sin vakt och komma ihåg grunderna när det gäller datasäkerhet, eftersom vi ibland sätter oss själva i riskzonen på ganska uppenbara sätt.

Så säkrar du din data i 10 steg

Här är 10 sätt att skydda din dator som hjälper dig att hålla din information säker:

 1. Var medveten om din omgivning

  " width=

Det spelar ingen roll om du sitter på ett café eller på ett tåg – det viktiga är att du har koll på människorna runt omkring, särskilt om du arbetar med känslig information. Titta inte på något som du inte vill att andra ska se, som personliga e-postmeddelanden eller konfidentiella dokument, och se till att inte sprida ut dina papper eller annat viktigt över bordet framför dig.

Om du pendlar och behöver jobba på vägen till kontoret eller på ett café kan du ha nytta av ett sekretessfilter till din laptop. Det läggs ovanpå din egen skärm och gör så att informationen du tittar på bara kan ses rakt framifrån. Då behöver du inte oroa dig för att någon ska glutta från sidan.

 1. Klicka aldrig på e-post från okända avsändare" width=

Hackare blir smartare hela tiden och det är därför du behöver vara extra uppmärksam när du scrollar igenom mailkorgen. Det är viktigt att alltid veta exakt vem ett mail kommer ifrån och om det är äkta, hur upptagen du än är och hur lite tid du än har. Var försiktig med okända avsändare och bifogade filer. Öppna inte de bifogade filerna och svara aldrig på mailet om du misstänker att det kan röra sig om en bluff. Om du får ett mail från en organisation, som till exempel din egen bank, kan du vidarebefordra det till företaget och be dem bekräfta att det är äkta.

 1. Skydda din data med ett lösenord" width=

Den enklaste av alla regler när det gäller datorsäkerhet är att du aldrig ska nöja dig med ett enkelt lösenord. Hur säkert ditt lösenord är beror på utformningen. Använd flera olika bokstäver, stora och små, samt siffror för att hålla lösenordet säkert. Undvik att använda samma lösenord på flera konton och var försiktig med att använda namn på nära och kära eller platser eftersom de är enkla att gissa sig till. Om du behöver hjälp finns det många tips för säkra lösenord att hitta online.

 1. Installera anti-virusprogram" width=

Installera ett anti-virus program på din dator och se till att det alltid har de senaste uppdateringarna. Förutom att skydda dig från virusinfekterade mail och korrupta webbsidor kommer det också att hjälpa till att skydda din personliga information. Du bör dock fortfarande undvika at spara någon som helst personlig information på offentliga eller delade datorer.

 1. Säkerhetskopiera" width=

Ett av de bästa sätten att skydda din data på är att säkerhetskopiera din dator. Om du blir utsatt för en stöld eller om något händer din dator har du då en extra kopia på innehållet som säkerhet. Kom ihåg att säkerhetskopiera med jämna mellanrum, eller ställ in den på att säkerhetskopiera automatiskt.

Du kan också använda en extern hårddisk för att förvara din säkerhetskopierade information på. Det kan höja säkerhetsnivån ytterligare, särskilt när du använder dig av programvaror som skyddar informationen från alla förutom dig själv.

 1. Installera dina uppdateringar" width=

Det är irriterande att behöva ta paus i det du håller på med för att installera uppdateringar på datorn, men ofta innehåller dessa uppdateringar viktiga säkerhetsåtgärder som håller din data säker. Den senaste versionen av ditt operativsystem kan hjälpa till att skydda dig mot olika hot.

 1. Var försiktig när du använder offentligt Wi-Fi" width=

Trots att det är något många av oss gör utan att tänka efter i butiker, restauranger och caféer kan användningen av ett offentligt Wi-Fi-nätverk utsätta dig för risker. Hackare kan positionera sig själva mellan dig och anslutningspunkten, vilket betyder att du skickar din data direkt till dem. Det här innebär framförallt en ökad risk för de som jobbar på distans, eller åker på affärsresor. Läs på ordentligt om hur du säkrar din data om du regelbundet använder dig av publika Wi-Fi-nätverk.

 1. Använd VPN" width=

Om du behöver ansluta dig till ett publikt Wi-Fi kan ett VPN (virtuellt privat nätverk) vara ett bra skydd från ovälkomna besökare. Då kan du komma åt ett privat nätverk eller ett affärsnätverk på resande fot och även få tillgång till delade filer. VPN-tjänster är sällan gratis, men utbudet av leverantörer är stort och fördelarna många.

 1. Läs på om aktuella hot" width=

Det är smart att vara beredd på aktuella hot när det kommer till att skydda ditt lösenord och hålla din data säker. Genom att veta vad som pågår och hur det kan påverka din dator, ditt operativsystem eller din programvara kan du ligga steget före. I takt med att tekniken utvecklas, utvecklas också hackarnas metoder. Det är viktigt att känna till de senaste hoten för att undvika att falla i fällan.

 1. Gör en papperskopia" width=

Om du har sparat ditt arbete och säkerhetskopierat din dator finns det en sak till du kan göra för att din data inte ska försvinna. Skriv ut informationen och förvara i ett dokumentskåp eller en skrivbordslåda, där du har tillgång men informationen är säker. Kom ihåg att bara skriva ut det absolut viktigaste.

Med så många hot runt om i cybervärlden är det viktigt att skydda din data. Genom att ha koll på problemen som kan uppstå och hur du undviker dem är du på rätt spår mot att skydda din digitala integritet.