shutterstock_710149072.jpg
Tips & Tricks

Sommaren leder till att produktiviteten sjunker med 20 %: ta reda på hur ditt företag kan klara hettan

Om du inte anpassar dig till de olika årstiderna kommer du att märka att det har en tydlig inverkan på kontorets produktivitetsnivåer. Sommaren är den tid på året när företag upplever en betydande nedgång i verksamheten, vilket till stor del beror på att den stigande temperaturen påverkar dem som arbetar i kontorsutrymmen.

Studier illustrerar detta ständigt återkommande problem för verksamheter och visar att när sommaren kommer sjunker produktiviteten kraftigt med 20 % och distraktionsmomenten ökar med 45 %. Okontrollerade temperaturer skapar en obekväm arbetsmiljö, vilket i sin tur påverkar effektiviteten.

Att förändra hur verksamheten fungerar och se till att kontoret är utformat för att vara bekvämt kan hjälpa dig att undvika ett säsongsrelaterat svacka. Här är fem användbara tips som du kan använda för att anpassa dig till sommarsäsongen och få kontoret att fungera smidigt i värmen:

1.     Skapa ett svalt kontor

Kvävande heta lokaler kan vara helt olidliga – de har inte bara en direkt påverkan på produktivitetsnivåerna, de kan även bli en säkerhetsrisk om de inte åtgärdas. En nyligen genomförd undersökning visade att 50 % av kontor anses vara för varma. Även om det för närvarande inte finns någon lag som anger en gräns för maximal temperatur för företag i Storbritannien är det ett krav att tillhandahålla en säker arbetsplats. Det finns en märkbar ökning i anställda som är frånvarande på grund av sjukdom under sommarmånaderna, vilket till viss del beror på temperaturförändringar och värmerelaterad sjukdomar.

Om ditt kontor inte är utrustat med luftkonditionering och du letar efter sätt att få svalka i värmen kan det göra en stor skillnad att börja använda fläktar i olika kontorsutrymmen, både för produktiviteten och de anställdas komfort.

Att tillfälligt lätta på kontorets klädkod kan också hjälpa de anställda att känna sig svalare. Om ditt företag använder profil och arbetskläder tänk på att anpassa kollektionen för våra olika årstider, tunnare material och kläder som andas håller produktiviteten uppe även under de varma sommarmånaderna.

2.     Tillhandahåll rikligt med vatten

Att dricka det rekommenderade dagliga intaget av vatten är något som bör uppmuntras året runt. Men det är ännu mer relevant under sommarmånaderna om temperaturen skjuter i höjden.

 Om det blir riktigt varmt på kontoret är det viktigt att se till att ta en paus lite då och då för att hålla vätskebalansen. Make sure there are numerous water coolers available throughout your office, so staying hydrated is easy for your employees.

3.     Förmåner och belöningar 

Använd inte taktiken “arbetet går före allt” – det kommer nästan garanterat att hämma produktiviteten, snarare än att öka den. Ta dig tid att organisera evenemang för de anställda eller en dag ute både i början och slutet av sommaren.

Det finns en mängd olika sätt att engagera personalen och stärka deras gemenskap. Varför inte inleda säsongen med en rolig dag eller retreat, sedan när hösten är på väg anordna en sensommarfest. Om människor har något att se fram emot kan det bli lättare att dra igång arbetet efter semestern och samtidigt öka produktiviteten.

4.     Rasten är viktig 

Uppmuntra människor att ta pauser under dagen. Det kan förhindra att de blir utarbetade och ger dem en chans att ladda batterierna. Som en ytterligare bonus kan en piggare personal stärka motivationen och kreativiteten på kontoret.

5.     Bli mer flexibel

Det uppstår en massa frustration när man sitter inne på ett luftkonditionerat kontor när en sällsynt värmebölja kommer. Det kan vara värt att kolla med HR för att se om det finns möjlighet till mer flexibelt arbete. Att låta dina anställda sluta tidigare än vanligt kan lyfta teamets moral och i sin tur faktiskt bidra till ökad tillfredsställelse med balansen mellan arbete och fritid.

Flexibelt arbete under sommaren är inte bara avsett att öka motivationen, det kan även hjälpa dina anställda att vara säkra när de pendlar. Genom att kunna arbeta mer flexibelt under sommaren ger du din personal möjlighet att planera sin familjetid bättre och ändå hålla igång produktiviteten under timmarna på kontoret eller hemma kontoret.

Lindra svackan under sommaren genom att använda en säsongsbetonad strategi. Att vara förberedd för värmen och införa en mer flexibel inställning till arbetet kan leda till att kontoret får sin mest dynamiska sommar hittills.