Städknep för kontoret
Tips & Tricks

Städknep för kontoret

Det kan vara svårt att behålla fokus på jobbet – särskilt om jobben läggs på hög och dina deadlines närmar sig. Ett sätt att hitta rätt mindset när det gäller kontorsarbete är att ägna sig åt några basala hygienrutiner och städa.

Det kanske inte låter som det mest effektiva sättet att använda sin tid på, men ett rent skrivbord och en städad dator kan göra underverk för din produktivitet och ditt fokus. Genom att minska på stöket kommer ditt huvud att klarna och du får lättare att fokusera på uppgifterna.

Ett rent skrivbord på ett rörigt kontor kan dock vara svårt att få till – särskilt när hektiska scheman lämnar väldigt lite tid till något annat än jobb. För att du ska få ett försprång har vi satt ihop några användbara städknep:

Torka av ditt tangentbord" width=

När ägnade du dig senast åt tangentbordsrengöring? Förutom att det används varje dag tenderar många kontorsarbetare att äta lunch vid skrivbordet. Flygande smulor och rester sprider bakterier, så det är viktigt att tangentbordet är rent.

Tips: Du rengör ditt tangentbord genom att använda en spray och en duk – kom bara ihåg att koppla ur tangentbordet först. Bomullspinnar kan vara till hjälp för att komma åt mellan varje tangent och hålla dammet borta. Du kan också använda duken för att torka av en smutsig datormus.

Här hittar du våra  nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Här hittar du våra nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Prenumerera

Rengöra datorskärmen" width=

Samtidigt som du rengör ditt tangentbord kan det vara värt att torka av din datorskärm med skärmrengöring eller en trasa. Fingeravtryck och smuts som har fastnat på skärmen kommer snart att vara borta. Återigen – se till att skärmen är avstängd innan du ägnar dig åt datorrengöring.

Tips: Om du inte har tillgång till skärmrengöringsservetter kan det fungera bra med en pappersservett som du sprayar med lite varmt vatten. Det kommer att hjälpa till att ta bort märken, men se till att torka av skärmen med en torr servett efteråt. Om du behöver lite extra skjuts kan varmt vatten och några droppar vinäger hjälpa till att få bort fettfläckar.

Torka av hela skrivbordet" width=

Att torka av ditt skrivbord kan kännas som en mödosam uppgift, men med lite enkel organisation behöver det inte vara det. Plocka undan gamla kaffekoppar, tallrikar och skålar och organisera alla papper. Om du torkar av skrivbordet med en antibakteriell servett eller använder lite spray och en trasa kan du sterilisera bordet och avlägsna bakterier.

Tips: Försök att torka av ditt skrivbord vid slutet av arbetsdagen. Det blir både ett bra avslut på dagen och en bra början på nästa arbetsdag.

Håll dig borta från illaluktande mat" width=

Om du är lyckligt lottad och har en mikrovågsugn på kontoret kommer det kanske inte som någon överraskning att andra matvärmare lämnar obekväma lukter och rester efter sig. Torka upp eventuellt spill efter att du har värmt din egen mat, så blir det fräschare för nästa person.

Tips: Undvik att orsaka problem genom att helt enkelt täcka din mat med ett microlock när du värmer den. Du kan också ta bort intorkad mat genom att mikra en skål med citronvatten – kondensen från ångan mjukar upp den så att den lätt går att torka bort.

Rengör whiteboarden när du är klar" width=

När du ska ägna dig åt en stunds idéskapande vid whiteboarden är det sista du vill göra att stå och torka bort andras gamla klotter. Så fort du är klar, har gjort dina anteckningar och de andra har gått – torka av whiteboarden med en whiteboardtorkare. Det är både ett snabbt och enkelt sätt att förbereda för nästa person.

Tips: Om du av misstag har använt en märkpenna kan du skriva över det med en torr suddpenna och sedan torka bort det.

De här snabba och enkla små knepen kan ta dig en lång väg mot en renare arbetsplats och göra det lättare att behålla hälsan på arbetsplatsen. Det kommer också att hjälpa dig och dina kollegor att hålla fokus.